Celeste Ng: Kis ​tüzek mindenütt || Mini Könyvklub 12.

A Kis tüzek mindenütt megjelenése óta kitartóan szerepel a New York Times bestseller listáján, a legjobb szépirodalmi műnek választották meg a Goodreads olvasói 2017-ben, és már több mint húsz országban keltek el a kiadás jogai. A regényből Reese Witherspoon és Kerry Washington főszereplésével a Hulu készít sorozatot. 

Mini-Könyvklub 12. || március


Amiről a könyv szól: 

„Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása. Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni. A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban. Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat.” (Forrás: moly)

A témája miatt féltem elkezdeni Celeste Ng regényét, nem tudtam, hogy milyen hatással lesz rám, de így utólag egy percig sem bántam meg, hogy a Mini-Könyvklub március havi könyvét is elolvastam. A klubnak köszönhetően szinte minden hónapban kilépek a megszokott kis világomból, ez most is így történt. A Kis tüzek mindenütt megrázó, kemény témákkal foglalkozó olvasmányos könyv. A téma választása sem mindennapi, hiszen az idilli családképtől a gyermekét egyedül nevelő anyán át szinte minden olyan téma helyet kapott a történetben, ami külön-külön is gócpont az ember életében, A rasszizmus, az abortusz, a tini szex is felüti a fejét Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosában. Celeste Ng regénye a legjobb példa arra, hogy a külvilág felé lehet a tökéletes énünket mutatni, de a zárt ajtók mögött a problémákat már nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Vajon mennyire tökéletes az a város, ahol váratlanul megjelenik egy rejtélyes múlttal rendelkező nő és az addig makulátlan háttérrel rendelkező családot szétrobbantja? Az első oldalaktól kezdve belepottyanunk egy tragédiába, amit nem értünk, de a szerző a következő fejezetekkel bevezet bennünket is a kisváros mindennapjaiba, vagyis a múltban találjuk magunkat. Közelebbről megismerjük a jó anyagi háttérrel rendelkező családokat, és Miat. A könyv elbeszélésmódja valami hihetetlen, hiszen minden jelenben történt mozzanatra a szerző azonnal megadja a múltbéli események láncolatával a választ. Egy ilyen kapcsán ismerhettük meg Mia életét, honnan jött, mit csinált, milyen erkölcsi kapcsolat kötötte a kínai-amerikai kisbaba esetéhez. A baba kálváriája kapcsán átérezhettük Miaval együtt, hogy mit érezhet egy anya, amikor elszakítják a gyermekétől. Hosszú oldalakon keresztül olvashattunk Mia és a lánya helyzetéről, hogy a gazdag embereknek minden megadatik. Igaz az a mondás, ha sikeres vagy egy területen, akkor egy másikban kudarcra vagy ítélve. Ebben a regényben ez kétszer is bebizonyosodik, és mind a két esetben a gyermekáldás kapcsán. Milyen furcsa az élet, aki nagyon szeretne kisbabát annak nem adatik meg, de aki meg hallani sem akar róla, annak beüt a krach. 

A karakterek egytől egyig éltek. Az összes szereplő gondolatait és érzéseit megismertük. Erős karakterkészletet vonultatott fel a szerző a regényben, aminek köszönhetően átérezhettük a téma fontosságát. Nehéz érzelmeket próbára tevő művel gazdagította Celeste Ng a szépirodalmat. A regény különlegessége, hogy a történet vezérvonala csak mellékszálként van jelen. Nagyon sok esetben háttérbe szorul az, és inkább a mit miért kérdésre kapjuk meg válaszokat. Zseniális megoldás, egy hétköznapi témából mennyire különleges történetet lehet kikanyarítani. Az utolsó oldalakon ismerjük meg miért gyújtotta fel Izzy a házukat? Mia egyszer ezt mondta a kislánynak, hogy ha valamit meg akarunk változtatni, akkor magunk mögött mindent fel kell égetni, hogy a tűz ki pucoljon onnan mindent, ami nem odavaló. Izzy egy szó szerint vette! A könyv borítója tökéletesen passzol a történet egészén átívelő megoldáson „Kis tüzek mindenütt”, hogy a tisztítótűz a megoldás lehet minden nagyobb horderejű problémára. Néha olyan érzésem volt ez a könyv minden mellékszálával együtt Miáról szólt, és az ő mindennapjainak a megismeréséről, egy nehéz viszontagságokkal teli életről. Végigjárhattuk az ő útját, belegondolhattunk a cselekedeteinek a következményeibe. Kíváncsi lennék arra, hogy ki mit tett volna az ő helyében, abban a szituációban, amiben döntenie kellett jó és rossz között. Ennek tükrében ajánlom mindenkinek Celeste Ng második regényét. 


A Mini-könyvklub 12 tagjainak a véleménye IDE kattintva olvasható el.


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

  1. Köszönöm, az első mondat meggyőzött! :D Be is szerzem! ^^ <3

    Ev

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök :) Én nagyon szerettem olvasni <3

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!