Emily M. Danforth: Cameron ​Post rossz nevelése || Megjelenés előtti olvasás

Cameron története hosszú időre bevésődött a szívembe, mivel nem egy egyszerű tini történetet olvashattunk, hanem ennél sokkal többet, egy lány életútját ismerhettük meg, aki önmagát kereste a világban, de egyszer csak véget ért minden. A történet az 1990-es években játszódik, amikor a világban még nem volt elfogadott a másság, főleg ha egy tizenéves lány a kulcsszereplője az eseményeknek. Sőt, valamilyen szinten ma sem fogadjuk el a más szexuális beállítottságú embereket, csak annyi a különbség, hogy nem lepődünk meg rajta, de legbelül mindenkinek megvan a véleménye. Ha jól tudom, akkor ez az állapot egy genetikai betegségnek köszönhető, ami a születésünktől fogva velünk van, és gyógyíthatatlan. Ahogy a történetből is kiderül a ’90-es évek Amerikájában úgy gondolták, hogy a másságot ki lehet nevelni a gyerekekből, Cameron is egyik napról a másikra az Isteni Ígéret Keresztény Iskolában találta magát, ahol az ottlétének a célja az lett volna, hogy gyógyultan térjen vissza. Ebben a regényben nem is az a legszörnyűbb, hogy egy gyógyító központba kell bevonulnia, hanem, hogy a családja nem fogadja el olyannak amilyen. 

Egy képkocka a filmből.


Emily M. Danforth művészien jeleníti meg a két témát, ami egymással szemben áll a Cameron rossz nevelésében. Az egyik, amit már említettem a LMBTQ, ami egy gyűjtő fogalmom a másságra, a másik a bigott vallás. Ez a kettő téma szorosan kapcsolódik egymáshoz, és közben mégis szöges ellentéte egymásnak. Az egyháznak csak az létezik, ami megvan írva a nagy könyvben, és ha valaki nem illik bele ebbe a képbe, azt meg akarják téríteni, így járt Cameron is. A másság az egyház szemében bűn, és ettől meg kell szabadulni. Borzalmas, hogy az emberek mire nem képesek a vallás jegyében. Gyerekek tömkelege került az Isteni Ígéretbe, élik az életüket messze a családjuktól. Ezen a helyen csak az volt a jó, amit a vezetők megálmodtak, azzal csak egyetérteni lehetett, ellenkezni nem, mert annak komoly következményei lettek. Az itt élők nem érintkezhettek a külvilággal, vagy nagyon indokolt esetben. Ha meghallom ezt a szót, hogy átnevelő tábor, valamiért azonnal a ’40-es, '50-es évek jutnak az eszembe. Döbbenten szemléltem, hogy a könyvben lévő tinédzserek rendszeresen fogyasztanak alkoholt, és tudatmódosító szereket. Harminc évvel ezelőtt ilyen könnyen hozzá letehetett  jutni a fiatalkorúaknak ezekhez a szerekhez? Hogyan? 

A könyv felépítése pazar, az első részében szembesülhettünk a 12 éves Cameron vívódásával, ami során ráébredt, hogy ő leszbikus, eleinte sikerült titokban tartania, de ahogy idősödött, úgy lassan a környezetének is szemet szúrt a nemi identitása. Tipikus tini, kísérletezik, ábrándozik, szerelembe esik, és a végén csalódik. A csalódás ebben az esetben az árulás képében jelenik meg, aminek a következtében az átnevelő táborba kerül. Büszke voltam rá, hidegvérrel tűrte a tábor borzalmait, a tömény vallásosságot, és a megaláztatást. 

A szerző erős karakterkészlettel dolgozott, legfőképpen Cameron jellemében jelenik ez meg. A lány a korához képest nagyon erős, és a gyenge pillanatai egyik napról a másikra illantak el. Nagyon hamar fel kellett nőnie, és az álszent nagynéninek köszönhetően a családi körből is ideje-korán távoznia kellett. 

Egy képkocka a filmből.


Gondolom, majd sokaknak problémája lesz a befejezéssel, mert valahol folytatásért kiált, de szerintem nem. Kerek egész a történet, az utolsó oldalak meg az előzmények ismeretében keretbe foglalja Cameron Post életét. Az utolsó oldal elolvasása után hosszú óráig csak ültem és néztem magam elé, nem akartam elhinni azt, amit olvastam. Köszönöm a kiadónak, hogy felkért Emily M. Danforth: Cameron ​Post rossz nevelése című könyvének a megjelenés előtti olvasására és véleményezésére.

Egy kulcsfontosságú könyvvel lettünk gazdagabbak Emily M. Danforth által. 

Olyan témát vett górcső alá, ami tabunak számít a világban. Ezzel a regényével az író méltó vetélytársa lett Jodi Picoultnak. Eddig csak tőle olvastam tabukat döntögető témákat. A szerző erős társadalom kritikát is beleépítette a regényébe, előre borítékolható volt, hogy ki hogyan reagál  Cameron titkára, a kortársak többé kevésbé elfogadták, de a felnőttek megvetették, és bűnösnek billogozták meg a szegény lányt. A regény legnagyobb értéke az empátia, amire tanítani próbálja az olvasókat is. 

A Cameron Post rossz nevelése egy felejthetetlen regény önmagunk felfedezéséről és arról, hogy találjuk meg a bátorságot ahhoz, hogy a saját szabályaink szerint éljük az életünket. Épp ezért a regényt mindenkinek erősen ajánlom, mert a gondolkodásmódunkat észrevétlenül átformálja. Értékekre tanít, és leplezetlenül beszél a a fiatalok problémáiról. 

Megjelenés: 2019. február 5. 



Röviden a történetről:

"Amikor ​a tizenéves Cameron Post szülei autóbalesetben váratlanul meghalnak, a lány első, sokkoló reakciója a megkönnyebbülés. Az suhan át az agyán, hogy hála az égnek sosem fogják megtudni, mit tett pár órával korábban: a legjobb barátnőjével csókolózott a szénapadláson. Cam a szülei halálát követően mélyen vallásos nagynénjéhez és jó szándékú, de reménytelenül régimódi nagyanyjához költözik. Tudja, hogy attól kezdve egészen más lesz az élete. A Montana állambeli Miles Cityben a túlélés két legfőbb alapszabálya: olvadj be, és hagyj békén másokat! Cam mindkettő tökéletes szakértője lesz – de az érzéseit és vágyait nem tudja magában elfojtani. Egy napon a kisvárosba költözik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl, aki az iskola legmenőbb srácának a barátnője. Coley és Cam között váratlan, intenzív barátság alakul ki, amely úgy tűnik, akár több is lehet, mint barátság. De amikor ez már-már reális lehetőséggé válik, Cameront hideg zuhanyként éri a felismerés: csúnyán elárulták. Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy „helyrehozza” az unokahúgát – az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt." (Forrás: www.moly.hu)

EXTRA:

Az Index oldala tavalyi évben megjelentetett egy cikket a Cameron Post rossz nevelése című film kacspán, a linkre illetve a képre kattintva elolvashatjátok azt. 



Az említett film előzetese is elérhető az Interneten, akinek felkeltettem az érdeklődését nézze meg, mert megéri. 



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!