A Nádasdy vár fogságában || Közönségtalálkozó R. Kelényi Angelikával

2018. november 3-án kinyílott előttem a sárvári vár kapuja, és betekintést nyerhettem a Molytalanító Irodalmi Kimozdulóra, melynek a lényege egy különleges közönségtalálkozó volt. Ezen az estén nem egy rendhagyó könyvbemutatón vehettem részt, hanem sokkal különlegesebben. Először Nádasdy Ferenc mutatta be számunkra szeretett feleségét, Báthory Erzsébetet. Őróla nagyon sok legenda kering a köztudatban. A gróf úr igyekezett nem állást foglalni egyik-másik híresztelés mellett sem, hanem az objektív tényeken alapuló bizonyítékokat mutatta be nekünk. Ezek után ki-ki maga döntheti el, hogy Báthory Erzsébet véreskezű volt-e vagy sem? Lehetséges, hogy csak a körülmények áldozatává vált? 

Nádasdy vár - Sárvár - R. Kelényi Angelika

R. Kelényi Angelika ebbe a csodálatos környezetbe hozta el az Ártatlan trilógia első kötetét, A grófnő árnyékában alcímet viselő könyvet. A történet egy fiatal lányról szól, aki a nővére keresésére indul Csejtére. Flóra erős nő létére nem adta fel a keresést, a grófnő bizalmába férkőzött, így sokkal több lehetősége nyílott Dorka felkutatására. A grófnő árnyékában elsősorban Báthory Erzsébet miatt vált kedvenccé. A grófnő alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek mára úgy váltak világszerte ismertté, mint a vámpírszerű borzalmak jelképei. Számos könyv, film és videójáték is megörökítette ezeket a legendákat, de az igazságra a mai napig nem derült fény.

A Terézanyu-díjas írónő a 17. század elején játszódó regénye kalandos, izgalmas és vérfagyasztó történetet mesél el. Angelika a való életben sem okozott csalódást az olvasóinak, hiszen közvetlen természetének köszönhetően nagyon jó hangulatban zajlott a könyvről és Báthory Erzsébetről a  beszélgetés. Nagyon sok információt tudhattunk meg az írónőről, a könyveinek a keletkezési körülményeiről, és talán az egyik legfontosabb kérdésre is megérkezett a várva vár válasz, hogy mi az oka az éles stílusváltásnak. Kedvességével mindenkit levett a lábáról, aki a teremben tartózkodott. A Facebook oldalán az estét megelőző pillanatokról is beszámolt, láthattuk korhű ruhába, valamint könyvének ihletőjével közös képen is. Lazasága, bája valamint intelligenciája példaértékű a mai írók körében. 


A kép forrása: Rizsporos Hétköznapok 


A kötetről korábban már írtam a blogra, ITT olvashatjátok el a véleményemet róla. 

Bárhory Erzsébet a csejtei száműzetése előtt Sárváron is élt, így kézenfekvő volt, hogy a Nádasdy várban a saját falai között ismerkedhettünk meg vele. A sötét ódon falakon belül vajon milyen események történhettek? A valaha élt lányok szellemei megosztják-e velünk a titkaikat? Erre nem kaptam választ az este folyamán, de sokkal izgalmasabban volt részem. A kötetbemutató után a vár díszterme átalakult egy szabaduló szobává, az ajtók bezáródtak, a vendégek kissé megijedtek, de Angelika lett a megoldás kulcsa. Mindenki benne bízott, hogy nem kell a várban éjszakáznunk. A szervezők nagyon kitettek magukért, hiszen precízen megszervezték a játékot. Az írónővel együtt kellett a feladatokat megoldanunk, és így Kató kelengye ládáját összeírnunk. Minden feladattal egyre közelebb kerültünk a láda megtöltéséhez, és a teremajtó kulcsának a megtalálásához. Számos valódi és hamis jelre bukkantunk, de a találékonyságnak köszönhetően pillanatokon belül kiszabadultunk. 

Pillanatkép a szabadulásunkból 


A szabaduló szobából kijutva lehetőségünk nyílott könyvvásárlásra, valamint dedikálásra is. Korábban már beszereztem az írónő könyveit, de ez alkalommal csak a trilógia első részét hoztam magammal Sárvárra. Sokkal nagyobb értéke lett ennek a példánynak így, hogy olyan környezetben találkozhattam a megálmodójával, ahol a könyv egyik legfontosabb szereplője korábban élt.

A 2018. november 3-ai események kulcs szereplői, és az otthont adó helyszín képekben.

Nádasdy vár - Sárvár

R. Kelényi Angelika - írónő

Bárhory Erzsébet

A sorozat részei: 




Felkeltettem a kíváncsiságodat? 
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet. 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az 
~ Adry ~

Megjegyzések

  1. Szia! :D Hú, ez nagyon izgalmasan hangzik! Bár én Sárvár környékén élek, sajnos nem hallottam erről a programról, viszont már többször is jártam a várban. Mindenesetre örülök, hogy sikerült "kiszabadulnotok". xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Izgalmas is volt. Én is a Facebookról értesültem az eseményről, egyszer csak feldobta a hírfolyam :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!