Lynda Balslev: A ​Fika kicsiny könyve || Avagy a svéd kávézás szertartása

Ez a rövid könyv bemutatja a svéd kávészünet (FIKA) eredetét, hagyományait, és ínycsiklandozó receptekkel örvendezteti meg az olvasókat. Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és szemet gyönyörködtető receptekkel teli kis könyvet!

Fülszöveg:

"Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság." (Forrás: www.moly.hu)



A Jaffa Kiadó 2018-as őszi repertoárjának a része ez a hangulatos kis könyvecske, ami telis-tele van kávézással kapcsolatos idézettekkel, történetekkel és receptekkel. Ráébreszti az embereket, hogy a kávé és annak elfogyasztása több, mint egy néhány perces napi rutin. Egy szórakoztató, aranyos alternatíva arra, hogyan lehetünk ettől a pár perctől többek. A mi társadalmunkra a rohanás a jellemző. Ritkán ülünk be kávéházba és adjuk meg a módját egy csésze ínycsiklandozó kávé elfogyasztásának.  Mint kávéimádó alapkönyvnek tartottam ezt a kiadványt, igaz lényegében inkább csak kedvcsinálónak mondható, mint alapos információ bázisnak. A hozzám hasonló olvasók az idézetekben magukra ismerhetnek. 

"Az élet valódi értéke az édes, egyszerű dolgokban rejlik." (Laura Ingalls Wilder)

"A kávé a civilizált világ kedvenc itala." (Thomas Jefferson)

"Megdöbbentett, micsoda erő rejlik egyetlen csésze kávéban: képes összekötni az embereket, és közösséget teremteni." (Howard Schultz)

"A kávénak saját nyelve van." (Jackie Chan)

"A kávé ölelés egy csészében."

Mi az a fika? Nem, nem az amire most éppen gondolsz! A fika egy svéd szokás, ami elsősorban  társas kávészünet munkatársakkal, a párunkkal vagy a családdal, amelyet általában édes sütemény kísér. Maga a svéd fika szó is azt jelenti, hogy kávézni. A svédek szerint a fika a munkahelyi boldogság kulcsa.

"A legegyszerűbb dolgok tesznek minket a legboldogabbá." (Isabella Scorupco)

Svéd karácsonyi keksz


A könyvben található receptek egytől egyig házilag is elkészíthetőek. A részletgazdag leírásoknak köszönhetően olvasás közben oldalról oldalra összefutott a számban a nyál. A receptek a kávézás szertartásának az alappillérét képezik. A könyv legvégén található mennyiségi lista óriási segítség a gyakorlatlan háziasszonyok számára.

Svéd fahéjas csiga, aminek az ünnepnapja október 4. 


Egy cseppnyi érdekesség, amit érdemes tudni ha már kávéfogyasztók vagyunk. "A legnagyobb kávéfogyasztó országok Hollandia után továbbra is Finnország, Svédország és Dánia. Őket Németország, Szlovákia és Szerbia követi. Magyarország az 51. helyen szerepel a kávéfogyasztás listáján, ahol azt nézik, hogy hány csésze kávét iszik egy fő egy nap alatt. A szakértők becslése szerint – ha a fogyasztás az elmúlt időszakban tapasztalt trendhez hasonlóan növekszik – a világ kávéfogyasztása 2020-ra meghaladhatja a 160 millió zsákot (1 zsák 60 kilogramm!)." (Forrás)

A mérete és kivitele miatt elsősorban ajándéknak ajánlom A Fika kicsiny könyve című kiadványt. A kávéimádók könyvespolcán kötelező darabnak számít. 


Összességében az olvasás után kicsit szomorú lettem, mert rá kellett jönnöm, hogy hiába tartom magam kávéimádónak, mégsem tartok ott a fikában, mint a svédek. Náluk ennek sokkal nagyobb kultúrája van. Minden téren sokkal lazábbak, mint mi magyarok. Nálunk viccnek számítana ha egy napot kineveznénk a svéd példa mintájára a fahéjas csigának. Az én esetemben a kávé serkentőleg hat az agyamra, a legjobb ötleteim minden esetben egy csésze kávé mellett születtek meg. A blogbejegyzéseimet is szinte kivétel nélkül kávézás közben írom. 

Felkeltettem a kíváncsiságodat?

Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.


Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!