Csapody Kinga: Szakítós - novellák, életek, könnyek

A szakítás nagyon megviseli az embert, ilyenkor úgy érezzük, hogy elveszítjük az önkontrollunkat, és foggal-körömmel kapaszkodunk valamibe, ami már nem létezik. Nyugtatjuk magunkat, hogy nincs olyan ember, aki ne ment volna keresztül ezen, de közben teljesen összetörünk és sérülékennyé válunk. Attól függetlenül, hogy a szakítás váratlanul történt vagy már számítottunk rá, mindenképpen fájdalmas azt hallani, hogy a kapcsolatunknak vége.


Köszönöm a Menő Könyveknek a recenziós példányt. 
Fülszöveg:

19 ​kiváló szerző, 19 remek novella

„A könyvben összegyűjtött, érzékenyen megírt történeteken keresztül mintha egy filmet néznénk, úgy követhetjük e pillanatokat a főhős szemszögéből, és tekinthetünk be ennek a lelki folyamatnak olyan árnyalataiba, amik óhatatlanul felidézik saját emlékeinket is.” 
(Dr. Almási Kitti)

A nagy érzelmi viharok ideje a kamaszkor, a fellángolásoké és a nagy csalódásoké, a heves vitáké – nemcsak a szerelemben, de barátainkkal, családunkkal is. Szakíthatunk szülőföldünkkel, kultúránkkal, kedvenc sportunkkal vagy hobbinkkal, és persze azzal is, akiről azt hittük, hogy maximum az ásó, a kapa és a nagyharang választhat szét minket.

Ebben a könyvben a szakításról, a különválásról olvashatunk. Tizenkilenc szerző egy-egy novellájával igyekszik bemutatni, hogy milyen sokféle lehet a szakítás. Mindenki máshogyan éli meg kortól és nemtők függetlenül. A mű elején a fiatalkori szétválásról olvashatunk, és ahogy haladunk előre az olvasással, úgy érünk el a felnőttek világához. Az első szerelem képes végigkísérni minket életünk végéig, a legmeghatározóbb élmény az emberek számára, ahogy az első szakítás is. Felnőttként mind a két esemény kihatással lehet a kapcsolatainkra és azok kezelésére.


A szakítás feldolgozása sosem volt egyszerű, sokszor heteknek, hónapoknak vagy akár éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki túl tudjon lépni a rajta. Az üzenetek, a kedves szavak vagy a közösségi média felületein való állandó jelenlét mind megakadályozhatják abban, hogy tovább tudjon lépni. Ezek mind a 21. századdal jött nehézségek, régen ez sokkal egyszerűbb volt, hiszen ha két ember különvált, akkor nagy valószínűséggel onnantól nem hallottak a másikról, és így könnyebb volt a felejtés. A szerelmet, a kapcsolatot, az együtt töltött időt meg kell gyászolni, fontos pillanatok voltak ezek a feleknek, így nem lehet egyik pillanatról a másikra tiszta lappal kezdeni az életet. A kérdés csak az, hogy ki milyen erős; nagyon sok embernek külső segítségre van szüksége a továbblépéshez. 

Értékelésem 5/5 csillag!
A témaválasztás, és a felkért szerzők is meggyőztek arról, hogy ismét egy nívós könyvet vehetek a kezembe, és tanulságos lesz a későbbi életem során. Az eddig leélt 28 évem során volt "szerencsém" megtapasztalni az elválást, mind a párkapcsolatban, mind a családban. Egyik sem könnyű, mind a kettő ugyanolyan nehéz, az eltelt évek nem tűnnek el nyomtalanul, bennünk élnek, amíg mi is élünk. Meg kell tanulni kezelni a helyzetet, és tovább élni a mindennapokat, kizárni (pl.: a fájdalmas emlékeket), és nem hagyni, hogy felfaljon. Csak az erős emberek képesek egy szakítás után emelt fővel járni.

Balázsy Panna, Bencze Blanka, Berg Judit, Dragomán György, Erdős Zsuzsa, Garaczi László, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Lakatos Levente, Makai Máté, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Szabó T. Anna, Tasnádi István, Totth Benedek remek novellái bár nagyon különböző hangon íródtak, egy dolog közös bennük: újra rádöbbenhetünk, hogy a legnagyobb csalódásokból is tudunk erőt meríteni, tanulunk belőlük, és egyszer majd mosolygunk is rajtuk.

Borítószemle 5/5 csillag!
Bájos a maga egyszerűségével. A komor háttér sejteti a cím mögöttes tartalmát. Pont ilyen borítót képzeltem el még a megjelenés előtt.



Idézetek a könyvből:


"Szakítás (…) Rengeteg kérdés felvetődik bennünk ennek kapcsán, hiszen a legtöbbször váratlanul ér minket, hogy ez megtörténhet."

"Mostantól semmi nem úgy lesz, mint eddig. Rosszabb lesz, jobb lesz, más lesz."

"Egy életet kaptál, és csak rajtad áll, hogy mit kezdesz vele. Hülye vagy, ha tönkreteszed, miközben akár élvezhetnéd is."

"Nem az a nagy ő, akit ha meglátsz, ideges leszel, hanem az, akivel tökéletesen nyugodt vagy mindig."

"A lányok mindig pontosan tudják, hogy mennyi ideje tart a kapcsolat, hónapra, napra, percre."

"Mekkora az esélye annak, hogy egy fiú egymás után két Dórival jön össze?"



Kiemelném Lakatos Levente, Balázsy Panna, Háy János, Kalapos Éva, Karafiáth Orsolya, Totth Benedek novelláját, mivel ezek annyira beleivódtak a gondolataimba, hogy a könyv olvasása után is sokat gondolkodtam a mondanivalójukon, nekik sikerült igazán megfogni a szakítás lényegi hátterét. Nem csak annyiról szól a szétválás, hogy két ember külön utakon folytatja az életét, hanem ennek a cselekedetnek a háttér-információja a legfontosabb, hogy miért döntött úgy az egyik fél, hogy szakítani szeretne. 

Külön köszönet még Kalapos Éva írónőnek, aki nekem ajánlotta a könyvet a Magyar Szép Próza napján Zalaegerszegen, a József Attila Városi Tagkönyvtárban.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet a könyv iránt, akkor ITT meg tudod rendelni.
~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!