Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról

Boldizsár Ildikó magyar szerkesztő, mesekutató, író, kritikus, esszéista, etnográfus, meseterapeuta; a Metamorphoses MeseterápiásMódszer megalkotója.
 
Fülszöveg:

Saját kép
Megtörténik, akár akarod, akár nem. Felnősz. Ha nem szeretnél felnőtt lenni, azért – ha pedig szeretnél, csak nem tudod, hogyan, akkor ezért olvasd el ezt a könyvet. Harminckét mese a felnőtté válás nehézségeiről és szépségeiről: tizenhat a fiúknak és tizenhat a lányoknak, hogy könnyebben önmagukra és egymásra találjanak. (Boldizsár Ildikó)

Boldizsár Ildikó legújabb meseterápiás kötetében tizenhat és harminckét év közötti olvasóknak ad útmutatást a kamasz- és felnőttkor határának átlépéséhez. A mesék jelentésének kibontásában és az önterápiában a szerző rövid, gondolatébresztő elemzései segítenek.




Forrás: google
Információ: 
Szerző: Boldizsár Ildikó
Cím: Mesék a felnőtté válásról
Kiadási év: 2017
Kiadó: Jelenkor



Boldizsár Ildikó neve még a főiskoláról ismerős nekem, az egyik szemináriumon nagyon sokat foglalkoztunk a mese szerepével, a meseterápiával és úgy egységében a témával. A mese hallgatása lelki folyamatokat indít be az embereknél, kortól függetlenül, amelyekre szükségünk van az egészséges fejlődéshez. 
A feszültségoldás eszköze a mese. A lélek fejlődésének állomásait jeleníti meg nagy erejű, szimbolikus képekben, ehhez pedig hozzátartozik a félelem és szorongás is. Hozzátartozik az is, hogy a szereplők hogyan jutnak túl ezeken az érzéseiken, hogyan küzdenek meg velük, és hogyan lépnek egy magasabb szintre. Fontos összetevője a mesének, hogy a főszereplők mit és hogyan tanulnak mindabból, amit a mese megpróbáltatásai eléjük állítottak. 

A mese a verbalitáson túl a szimbólumok sűrített tartalmán keresztül tud nagy erővel hatni. A legtöbb mese a felnőtté válásról szól, csak jobban oda kell figyelni az egyes történetekre. Esténként a gyerekeknek felolvasott mesék is mind a felnőtté válást készítik elő. Boldizsár Ildikó legújabb könyvében tizenhat olyan történetet olvashatunk, ami az ifjak és a leányok leválását hivatott bemutatni nekünk, olvasóknak. Mindegyik történet példa lehet a mai fiatal felnőttek számára, akik a mamahotel által nyújtott luxusban élnek. A mostani generáció már nem törekedik a felnőtté válásra, nagyon jól elvannak a szülői szárnyak alatt, de mi lesz velük, ha ezek a szárnyak megsérülnek? A könyvben található mesék egymásra épülnek, a már megszerzett tapasztalatok birtokában lépnek ki a fiatalok a felnőtt világba. Találkozhatunk itt kisgyermekkel, ifjúval és érett férfival. Ugyan ez a fokozatosság jellemzi a lányok világát is, az ő felnőtté válásukat. Tizenhat rövid történeten keresztül szemlélhetjük a fiúkat és a lányokat.

Miért szeretjük még a meséket a 21. században?

A mesék régen elsősorban nem a gyerekeknek szóltak, hanem a felnőtteket is segítették. A mesékben a személyiségfejlődés különböző szakaszait találjuk. Példát mutatnak arra, hogyan is küzdjünk meg a fejlődés során a kihívásokkal, hogyan juthatunk el az érett személyiségig.
A mese fontos eleme, hogy mi képzeljük el, és ne készen kapott képeket nézegessünk, hiszen mindenkiben másképp képeződik le a történet. Mindenki átszűri magán a mesét, és alakít rajta a saját ízlés világa szerint. A népmesék ereje abban rejlik, hogy rengeteg emberen átszűrődött, hozzátettek, elvettek belőle, kinek mi volt a fontos, ezért csak a lényeges, mindenki számára érvényes részek maradtak fen.

Ha meséket olvasunk, azok már önmagunkban hatnak ránk.

Borítószemle:

Nagyon figyelemfelkeltő borítót kapott a könyv. Első ránézésre egy űrutazás képe jelenik meg előttem, de ahogy jobban megnézem, ez az utazás pont a felnőtté válást szimbolizálja. Boldizsár Ildikó korábbi könyveinek is hasonló jelentéstartalmú borítója volt. Igényes kívül és belül is ez a kötet.

Ajánlom ezt a könyvet:

  • Mindenkinek, akinek kamasz gyereke van, és hamarosan felnő.
  • Mindenkinek, aki szereti a meséket kortól függetlenül.
  • Mindenkinek, aki egy frappáns ajándékkal lepné meg gyermekét.
  • Jutalomkönyvek táborát is büszkén gyarapíthatja ez a kötet.
  • Tökéletes ajándék mindenkinek, minden alkalommal.
  • Szülők, és gyerekek is rengeteget tanulhatnak a mesék világából.

Értékelés: 5/5

Ha felkeltettem az érdeklődésedet a könyv iránt ITT lehet megrendelni.

Forrás: google

  Adry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!