Kézikönyv szülőkhöz földi használatra


Alberto Pellai · Barbara Tamborini: Apa ​a Marsról, anya a Vénuszról jött 

Amiről a könyv szól: 

„Két ​csík a terhességi teszten, és az életünk egy csapásra megváltozik. Átjár minket a boldogság, ugyanakkor hirtelen át kell értelmeznünk az életünket. Az új egyensúly keresése közben komoly felismerésre jutunk: a férfiak és a nők más bolygóról jöttek. Egy négygyermekes pár, egy marslakó és egy vénuszlakó naplószerűen meséli el szülővé válását. Az apa pszichoterapeuta, az anya pedig pszichopedagógus, így a szülők szakemberként is megszólalnak. A gyermekkor első három évének kihívásait a terhességi teszttől az óvoda első napjáig életszerűen tárja elénk, hogy megértsük, mi játszódik le a nő és a férfi agyában. A cél, hogy a különbségek között egy újszerű és egyedi szintézist találjunk, amelyben mindenki, de különösen az újszülött, derűsen és kiegyensúlyozottan tudjon fejlődni. Alberto Pellai orvos és a serdülőkorral foglalkozó pszichoterapeuta, a Milánói Tudományegyetem Biomedikai Tudományok Tanszékének kutatója. Számos könyvet írt szülőknek, tanároknak, serdülőknek és gyerekeknek. Barbara Tamborini pszichopedagógus, különféle, serdülőkorról szóló szövegek szerzője. Az életben is egy párt alkotó Albertónak és Barbarának négy gyermeke van: Jacopo, Alice, Pietro és Caterina. Sikerült! ordítom. Te az ágyon ülsz, én a nyakadba ugrom és megcsókollak. Nem tudom visszafogni magam. Anya vagyok! Mondtam én, hogy ennek a pocaknak tudományos magyarázata van! Te mozdulatlan maradsz. Azt mondod nekem: Nem találok szavakat. ÉS AHOGY A FÉRFI Sikerült! ordítod. Hátrafordulok. Odalépsz hozzám, megcsókolsz és megölelsz. Ott ülök az ágyon. Ez az egyetlen dolog, amire képes vagyok: ülve maradok, mialatt magadhoz szorítasz és összevissza csókolsz. Íme, az első percem apaként: ha most lefényképezne valaki, sóbálványnak tűnnék. Majd rád nézek, és csak három szót tudok kinyögni: Nem találok szavakat. Te rám mosolyogsz, és ezt válaszolod: Biztos lehetsz benne, hogy később majd sikerül.” 
(forrás
A könyvtárból kölcsönöztem ki még az utolsó munkanapjaim egyikén, hogy majd ha itthon leszek a várandóságom utolsó időszákában, akkor legalább a témában is olvassak még valami hasznosat, megnyugtatót, ami nem kimondottan a száraz szakirodalomnak felel meg. Szóval a polcokat bogarászva akad meg a szemem Alberto Pellai és Barbara Tamborini Apa ​a Marsról, anya a Vénuszról jött című közös könyvükön. Elsőre azt gondoltam, hogy férfi és női szemszögből nevelési tanácsadásról lesz szó a könyvben, hát nem teljesen, de önfeled perceket szerzett olvasás közben. Röviden a férfiak és a nők gondolkodás béli különbségről volt szó. Kívülről szemlélve ugyan azt az eseményt teljesen más, mint benne élni és megoldani az éppen aktuális problémákat. Hétköznapi, mindenkivel elforduló példákon keresztül szemléleteik a szerzők jelenleg a gyermek érkezésével, majd annak nevelésével kapcsolatos sarkalatos kérdéseket az anya és az apa szemüvegén keresztül. Van különbség a szülők között? Ki hogyan éli meg a pozitív terhességi tesztet? Nálunk én nem akartam elhinni, a férjemmel meg madarat lehetett volna fogatni. Számomra hihetetlen volt, hogy anya leszek és egy új élet kezdett el bennem fejlődni, akinek a jelenléte nagyon hamar látható lett a külvilág számára is. Mindig kíváncsiak vagyunk mi nők, hogy mi járhat a párunk fejében. Erre vagy meg tudjuk a választ vagy nem! A kezdeti boldogság után mind a két félben felmerülnek az aggodalmak, hogy hamarosan eggyel többen leszünk és onnantól minden más lesz, mint eddig, de erre van 40 hetünk felkészülni, az esetek többségében sikerülni szokott. A könyv következő fejezete a várandósságról szól, hogy a felek miként élik meg ezt a 9 hónapot. Érdemes fellapozni a 23-38. oldal! Nagyon jót mosolyogtam a leírtakon, főleg azért mert részben magunkra ismertem. A harmadik fejezet viccesre sikerült (lehet csak én értelmeztem így), amikor már a célegyenesbe értek és elfolyt a magzatvíz, onnantól felgyorsulnak az események és hamarosan valóban családdá válnak. A férfiak nagy része az utolsó hetekben már szinte ébren alszanak, hogy ha menni kell a kórházba, akkor pillanatokon belül tettre készek legyenek. A születés pillanata valami hihetetlen érzés mind a két fél részére. Az eddig megszokott világukat egy pillanat alatt a kukába lehet dobni és az új családtag alakítja azt a későbbieket. Ezt is mindenki másképpen élni meg. A negyedik és az ötödik fejezet pont erről az időszakról szólt. Minden pillanat egy újabb sarkalatos pont a nőknek és a férfiaknak is, mint például, hogy szerelmük gyümölcse a kiságyban vagy a hitvesi ágyban aludjon. Mi a férjemmel a kiságy és a saját szoba hívei vagyunk, erre is szeretnénk a csöppségünket majd rászoktatni. A többi fejezetről nem nagyon tudok saját példát és releváns véleményt alkotni, mert még nem tartok (tartunk) ott. 

Ajánlom ezt a 200 oldalt minden kismamának, akik már közel vannak a szülés pillanatához és mind azoknak, akiknek már van gyermekünk. Boldog és vicces pillanatok tárháza Alberto Pellai és Barbara Tamborini könyve. A könyv a szerzőpáros saját tapasztalatain alapszik, így sokkal közelebb érezhetjük magunkhoz az elhangzottakat. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2015. június 25.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!