Július, egy könyv Szabó Magdától || #12honap12konyv

Júliusban olvassunk együtt Szabó Magdát!

Örömtáncot jártam amikor július elsején megláttam, hogy az a Nincs időm olvasni kihívás témája Szabó Magda lesz. Ennél frappánsabb téma már nem is lehetne. Gyermekkorom óta rajongók az író regényeiért. A gyerekeknek szóló könyveit még felnőtt fejjel is előveszem és itt-ott beleolvasok. Harmincévesen is a legkedvesebb történetem az Abigél, aminek a mögöttes tartalmát az olvasást követően legalább tizenöt évvel később értettem meg. Minden újraolvasás egy újabb élményt tud adni, éppen ezért szeretem Szabó Magda regényeit.

Nézzük meg, hogy ki is volt sokunk kedvence! 

"1917. október 5-én született Debrecen városában és 2007. november 19-én hunyt el olvasás közben a Kerepes úti otthonában. Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában tanult, itt érettségizett 1935-ben, 1940-ben a Debreceni Egyetemen kapott latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. A helyi Református Leányiskolában, majd Hódmezővásárhelyen tanított 1945-ig. A 1940-es években rövid ideig Páhi községben is tanított. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még azon a napon visszavonták tőle, és állásából is elbocsátották; egészen 1958-ig nem publikálhatott. Ebben az időben a Horváth Mihály téri Gyakorló Általános Iskola tanáraként dolgozott. 

Az eredetileg költőként induló Szabó Magda, 1958 után már regény- és drámaíróként tért vissza. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget. Ettől fogva szabadfoglalkozású íróként élt. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise saját és szülei gyermekkorát, valamint a 20. század elejének Debrecenjét mutatja be. Sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal, például a Danaida vagy a Pilátus. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. Alapító tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának. 1987-es regénye Az ajtó először 1995-ben jelent meg angolul Stefan Draughon fordításában, 2015-ben pedig Len Rixfordításában.  

1985 és 1990 között a Tiszántúli református egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke volt. 1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja és az irodalmi osztály rendes tagja lett. 1947-ben kötött házasságot Szobotka Tibor íróval, akinek alakját Megmaradt Szobotkának című könyvében idézte fel. A férj halála után Szabó Magda lett hagyatékának a gondozója." 




A kilencvenedik születésnapját rengetegen ünnepelték, szülővárosában könyvesboltot neveztek el róla, Szentmártonkátán a könyvtár viseli a nevét. 

Műveinek egy része digitalizált formában a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) adatbázisában is elérhetőek: https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda

A 2018-as év végén jelent meg a Csigaház című regénye, idáig kiadatlanul pihent a fiók mélyén. A Csigaház megcáfolja azt az eddig elfogadott álláspontot, miszerint Szabó Magda költőként kezdte a munkásságát. 1944, SzM szerepel a kézírásossal a két füzeten, melyek létezéséről az utóbbi több mint hetven évben nem tudott senki. Egészen addig, amíg a Jaffa Kiadó főszerkesztője egy véletlen folytán rá nem bukkant az értékes füzetekre. Az írónak alig maradtak fenn kézírásos kéziratai, másrészt pedig, és ez az igazi szenzáció. 

fotó saját

A Csigaház olvasása után az alábbi gondolatok cikáztak a fejemben:

Az utolsó sorokat elhagyva nehéz bármit is írni, aki már olvasott Szabó Magdától az tudja, hogy nem tűnik el nyomtalanul az olvasásélmény, legyen szó bármilyen műfajról. A Csigaházat azért volt jó olvasni, mert a legelső szárnypróbálgatása a regény műfajában. Kezdetleges munkáján érződik, hogy még keresi a helyét, de már ott vannak a rá jellemző stílusjegyek. Érzelmileg nagyon nagy hatással volt rám a Csigaház és a regényben olvasható szerelmi háromszög. Egy letűnt korba pottyantam, ahol nagy valószínűséggel az írónő élt és alkotott a pályája legelején. A precíz leírásoknak köszönhetően magam elé tudtam képzelni Bécs utcáit és az ott járókelő embereket. Vajon miért nem került kiadásra a keletkezését követően? Talán éppen a kisregényben olvasható politikai szál miatt kellett ennek a kéziratnak a fiókban lapulnia a 2018-ig. A linkre kattintva a könyvről írt teljes értékelés elolvasható.


Egész július hónapban a Nincs időm olvasni kihívás tagjainak a számára NIOK30 kuponnal online vásárlás esetén a Jaffa Kiadó jóvoltából 30%-os kedvezménnyel lehet a tietek Szabó Magda regényei. 



Olvasásra fel! 

Találkozunk augusztusban a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárakban a folyamatosan frissülő könyvajánlókat. 

Adri 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!