Az öt kedvenc könyvem 2018-ból



Pár napja már, hogy beköszönt hozzánk 2019, és így év elején mindig hatalmas mosollyal az arcomon gondolok vissza az óévre, és hogy mennyi jó könyvet olvastam abban a tizenkét hónapban, amit most magam mögött hagytam. Minden évben összeállítom a TOP 5-ös listámat, amiben az az öt könyv szerepel, amire a legélénkebben emlékszem mind a mai napig. Ezeket a regényeket bátran ajánlom a követőimnek, hiszen maradandó élményt nyújtottak számomra is. Ebben a listában az Álomgyár Kiadónak, a Libri Kiadónak, és az Athenaeum Kiadónak a könyvei szerepelnek. 

A könyvek fülszövegéért kattintsatok a regény címére!

1. 
Anne-Dauphine Julliand: Két ​kis lábnyom a homokban 
/ Egy anya vallomása / 


A regény témája egy anya hősies küzdelme, hogy boldoggá tegye beteg lánya rövidke életét. A szerző egyes szám első személyben írja le annak a két évnek a történetét, amelyben családja – férje, az idősebb fiútestvér, a nagyszülők – és sok segítőkész orvos, ápoló támogatásával végigkíséri kislánya súlyos genetikai betegségének lefolyását, miközben megszületik harmadik gyermeke, aki szintén örökölte a betegséget, de már születésétől fogva kezeléseket kap a folyamat megállítása, illetve lassítása érdekében.

Nem szépítette a könyv az igazságot, az olvasó szemébe mondta kerek-perec, hogy nincs remény a gyógyulásra, csak szebbé tehető a hátralévő idő. Már az első oldalon találkoztam a közelgő halál érzésével. Elképzelni sem tudom, hogy min mehetett keresztül ez az anya, akinek az alig két éves kislánya halálra van ítélve, és az éppen megszületett kisbabájára is hasonló jövő vár. Hogyan tud erős maradni ebben a képtelen helyzetben? Ilyenkor mutatkozik meg az anyukák ereje, mindennél és mindenkinél erősebbek, ha a gyermekeikről van szó, nem ismernek lehetetlent. Vannak pillanatok, amikor eszembe jut, hogy pár éven belül talán már én is anyuka leszek, és várakozással teli kilenc hónap vár majd rá, hogy a kisbabám egészséges lesz-e vagy sem. Ilyen gondolatok után kicsit jobban belelátok talán a könyvben szereplő édesanya világába. 
Ez a könyv a maga 270 oldalával formálta át a világomat, elég sok minden az anyasággal kapcsolatban átértékelődött bennem.

Az értékelésemért kattintsatok IDE!

2. 
R. Kelényi Angelika: A ​grófnő árnyékában


A könyvmolyok szerint ez a könyv a 13. legjobb krimi és a 27. legjobb romantikus könyv. Nagyon nagy szó, hogy a több ezer könyv közül R. Kelényi Angelika regénye ilyen jó helyen helyezkedik el a rangsorban. 

A grófnő árnyékában elsősorban Báthory Erzsébet miatt vált kedvenccé. A grófnő alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek mára úgy váltak világszerte ismertté, mint a vámpírszerű borzalmak jelképei. Számos könyv, film és videójáték is megörökítette ezeket a legendákat, de az igazságra a mai napig nem derült fény.

In medias res kezdéssel indul Flóra története. Számomra ez a rokonszenves szerkesztésmód, nem szeretem, ha egy könyvnek vontatott az eleje. Amondó vagyok, ha az első 50 oldallal meg tud győzni a szerző, hogy érdemes végigolvasni a regényét, akkor a legjobb kezdés a dolgok közepébe vágás. Ha beindul a biznisz, akkor nincs megállás, ezt értem a történelmi témájú könyvek olvasására. Elkezdtem Budai Lotti Shirzan szerelme című művével, azóta is keresem a régi kor mozzanatait felelevenítő témájú regényeket. Számos fordulat, humor és kaland cifrázta Flóra életét a kastélyban.

Az értékelésemért kattintsatok IDE!

3. 
Baráth Viktória: Egy ​év Rómában


 Nem találom a szavakat, hogy mennyi újat kaptam a regénytől, mennyi mindenre rávilágított, amit át tudok ültetni a saját életembe. Szerencsére már megtaláltam a saját Raymond atyámat! Hasonlóan kalandos történet volt az is. Egy ponton könnyek szöktek a szemembe, amikor Leila mindent képes lett volna feláldozni, szerelme megmentésére sietett, hogy megóvja a lebukástól. Ezen a ponton mutatkozott meg, hogy mennyire eggyé vált a férfival, és hogy az ő érdekei előrébb valók voltak a sajátjainál. Igaz szerelem a javából.

Az értékelésemért kattintsatok IDE!

4. 
Jodi Picoult: Életszikra


A könyv minden lapján érződik az alapos háttérmunka. Néha úgy érzem, hogy Jodi Picoult regényei valahol a szakirodalom és a szépirodalom határán mozognak. Az alaptörténetek miatt jellemző az írónőre, hogy nehezen olvashatóak a könyvei, de ez is szubjektív, mert korábban mesélte nekem az egyik olvasónk, hogy egy szuszra elolvasta az Ítélet című könyvet, ami valljuk csak be, szintén nem egy habos-babos történet. Az eddig olvasottak közül ez volt az első olyan könyve, ami megrázott, felzaklatott, napok óta vissza-visszatérő gondolatom, hogy mit tettem volna én, ha hasonló helyzetbe kerülök, mint a klinikát felkereső lányok. Morális kérdéssé vált az abortusz a 21. században, de ezzel gyilkosságot követnek el a nők? Olvasás után nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy mitől jobb a gyermeknek, ha olyan anya mellett nő fel, aki nem fogja szeretni, mert nem olyan emlék köthető hozzá, amire szívesen visszaemlékezik. Mennyivel jobb, ha a gyermek nevelőszőlőkhöz kerül? Sajnos, egyik megoldás sem jó!

Az értékelésemért kattintsatok IDE!

5.
Lakatos Levente: Simlis


Az író egyik legjobban sikerült sorozata a Szigor, milliók olvassák, és izgultak részről részre Igorért és Lizáért. A most kezemben tartott könyv is részben kapcsolódik az előbb említett trilógiához, Iza legjobb barátnőjéé lett a főszerep, aki egy karakán, határozott és önálló nő, mellé csakis egy hasonló kaliberű férfi illik. A szereplők nevei is erős jelentéstartalommal bírnak: Ádám és Éva. Gondolom, mindenkinek egyből a bibliai események ugranak be, amikor is Éva bűnbe viszi Ádámot, és ezzel a vesztét okozza. A Simlisben is valami hasonló fog zajlani, csak némi romantikával, cselszövéssel, és hihetetlenül pörgős cselekményeken keresztül jutunk el az egyik pontból a másikba. Tipikusan leventés lett a Simlis, ha nem tudtam volna, hogy ki írta a regényt, akkor is az első oldalak után biztosan kijelentettem volna, hogy csakis Levente tollából eredhet ez a gyors lefolyású, pörgős történet. A Simlis tökéletesen passzol a Szigor világába, a már megszokott politikai vonalat követve épült bele Éva és Ádám kettőse a már korábban megszokott események láncolatába. A könyv körülbelül ott veszi fel a szálat, ahol a trilógia utolsó mondatára a pont került.

Az értékelésemért kattintsatok IDE!

2018-ban nagyon sok könyv fordult meg a kezeim között, pontosabban 104 regényt olvastam el a tavalyi évben. Műfajukat tekintve nagyon vegyes volt a felhozatal, hiszen megtalálható az olvasmányaim között a krimi, a romantikus regény, a thriller, a történelmi regények, a horror, a szakkönyvek és a klasszikus szépirodalmi alkotások is. Nagyon nehéz 104 könyv közül kiválasztani ötöt, amik a number one szerepét töltik be az életemben. Számomra a fent megemlített regények voltak a legmaradandóbbak 2018-ban. Közületek valaki olvasta bármelyiket is?

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!