Öt igazán remek könyv karácsonyra || 2018.

Mi kerüljön a fa alá?

A legszebb és a legpraktikusabb ajándék akár egy könyv is lehet. Könnyen beszerezhető, és ha korábban a célszemély vágyait figyelemmel kísértük, akkor még a legnagyobb örömöt is szerezhetjük karácsony alkalmával.

Íme néhány ötlet!

Szabó Magda: Csigaház

Mindmáig ​az irodalmárok és az olvasók is úgy tudták, hogy Szabó Magda költőként kezdte pályáját, és első prózai műve a 1957-ben megjelent Freskó című regény volt. Most azonban újra kell írni a magyar irodalomtörténetben a Szabó Magda életéről és munkásságáról szóló fejezetet. A hagyatékból ugyanis előkerült egy fehér dosszié, s abból két szürke kockás borítójú füzet. Rajtuk a cím: Csigaház, az évszám: 1944 és az SzM szignó. S hogy mit rejt a két füzet? Egy kisregényt, amely 1939-ben játszódik, Bécsben. Egy zaklatott fiatal lány érkezik a Csigaház nevű panzióba. Júlia Budapestről menekült az osztrák fővárosba, régi ismerőséhez, a panzió tulajdonosnőjéhez. Odahaza megrázó élményben volt része: a vártnál korábban hazatérve a családi villába, rajtakapta fiatal mostohaanyját, Dollyt és szeretőjét, Dorner András ügyvédet, apjának, az országos hírű sebészprofesszornak a barátját. Júlia felháborodása és kétségbeesése annál is nagyobb, mert ő azt hitte, hogy Dorner az ő kedvéért jár a házhoz. A fiatal lány abban reménykedik, hogy a Csigaházban menedéket és nyugalmat talál, ám a panzióban további „veszedelmes viszonyok” bolygatják fel a mindennapok megszokott rendjét, újabb szerelmi háromszögek formálódnak. A politikai helyzet is nyugtalanító, hiszen a bécsi Burgon már horogkeresztes zászló leng, és a németek egyre jobban érdeklődnek a Csigaház lakói iránt. A háború fenyegető árnyéka borul egész Európára. A szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összeszőtt kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ezeket öntötte – valószínűleg itt először – prózai formába. Sorait olvasva tanúi lehetünk a regényíró születésének. Nyomon követhetjük, hogyan talál rá saját hangjára, hogyan dolgozza ki írói módszerét. A sokféle élményt, érzést, hangulatot egybesűrítő mű már magán viseli Szabó Magda írásművészetének jellemző jegyeit: kivételes megfigyelőképességét, éleslátását és ábrázolókészségét.

A Csigaház igazi irodalmi szenzáció és felfedezés!

Lakatos Levente: Simlis

Haraszti ​Éva, a népszerű divattervező élete a siker, a pompa és a csillogás. Kevesen tudják, hogy a kreativitása egy ideje cserben hagyja, ezzel együtt pedig a cége is komoly válságban van. A nehéz idők arra kényszerítik, hogy a húszas évei végén átértékelje addigi életét. Habár mindig két kanállal falta az életet, most a férfiaktól is igyekszik távol tartani magát. Pech, hogy egy fogadáson beleütközik a jóképű Balogh Györgybe. Majori Ádám, az angyalarcú rosszfiú, aki mások becsapásával keresi a kenyérrevalót. Élete mindaddig gondtalan, mígnem egyik megbízása hatására ráébred: tetteivel amellett, hogy borsot tör mások orra alá, akár az életüket is kockáztatja. A felismerés hatására a férfi új életet akar kezdeni, de az nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt elképzeli.

Lakatos Levente, a többszörös Aranykönyv-díjas szerző Szigor-trilógiája hatalmas rajongótábornak örvend. A szerző ezúttal a népszerű sorozat egyik mellékszereplőjének, Haraszti Évának szentel egy teljes történetet. A titkokkal, politikai összeesküvésekkel, illetve forró szerelmi jelenetekkel fűszerezett, őrült sodrású regény ismét magába szippant és nem ereszt.

Csabai Márk: Nem ​mondhatsz nemet!
Egy arctalan internetes rajongó szerelmével üldözi a népszerű bestsellerírót, Váczi Endrét, de a férfinak hamar meg kell tanulnia, hogy a szerelem kegyetlen dolog. A viszonzatlan érzelmek hatására az ismeretlen nő feldühödik, és mindent elkövet, hogy lejárassa és tönkre tegye az írót. A baj csőstül jön. A férfit a zaklatási ügy forráspontján elhagyja az élettársa, aki megsejti, hogy az tévútra lépett egy másik nővel. Az otthonukat nyújtó kisvárosban mindenki erről suttog a hátuk mögött, miközben a csábító nő egy rejtélyes támadás áldozata lesz. Endre egyedül veszi fel a harcot az ismeretlenség erejét kihasználó idegennel szemben. Hamarosan a magánélete és a karrierje teljes válságba kerül, de végre fényt lát az alagút végén. Az új élethelyzet új barátokat hoz, méghozzá két nő személyében. Míg egyik egy soha sem remélt, nagy lehetőségekkel kecsegtető munkaajánlatot kínál számára, addig a másik a segítségére van a zaklató becserkészésében. Pszichológiai csellel csalják elő a titokzatos üldözőt, a bitek és byte-ok világából nem sejtve, hogy a leleplezéssel olyan óriási lavinát indítanak el, amely mindent és mindenkit elsodor, és meg sem áll a Parlament folyósójáig. Befolyásos emberek és titkos alkuk, ki nem mondott, féltve őrzött tények kerülnek felszínre.

De mi van akkor, ha a tettes valójában áldozat?

Csabai Márk, a gyorsan kultuszkönyvekké vált „csibészes” történetei után ezúttal egy új műfajban, a pszichológiai thrillerben mutatja be egy szövevényes zaklatási ügy lélektanát.

Sándor Anikó: Hamis profil

Adél rendíthetetlen Facebook-felhasználó, minden az interneten történik vele, amióta magára maradt. Egy alkalommal megpróbál eladni valamit. A hirdetésre azonban fura alakok jelentkeznek, amitől megijed. Nem kellett volna ennyire kiadnia magát, veszélyes terep az internet egy magányos nő számára. Ezért aztán kreál egy hamis férfi profilt, amellyel – úgy gondolja – mindent megtehet, amit hús-vér nőként nem. Teremt egy férfit, olyat, akire minden nő vágyik. Imre jóképű, tájékozott, nagyvonalú és remek a humora, hamar tényezővé válik a közösségi oldalon. Aztán lassanként elkezd életre kelni. A bajok akkor kezdődnek, amikor nem akar úgy viselkedni, amilyennek Adél kitalálta. A tét azonban már túl nagy, ezért Adél tervet készít, hogy bármi áron véghez vihesse, amit elképzelt. Ennek érdekében még a gyilkosságtól sem riad vissza. 

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt ​a kávé kihűl
Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban. 
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg. 
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket. 
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket. 
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg. 

Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

A könyvek leírásai a www.moly.hu oldalról származnak.

BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK!

EGY MÁRAI SÁNDOR IDÉZETTEL ZÁRNÁM EZT AZ ÜNNEPI KÖNYVAJÁNLÓMAT: 

"Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. (…) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás." 
(Márai Sándor)

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!