Valami, ami orosz || Nincs időm olvasni kihívás - Július

"Valami, ami orosz"

A NIOK júliusi plakátja

Fénysebességgel röpülnek a hónapok. Ma már júliust írunk, és ha elseje van, akkor újabb téma érkezett Szabados Ágnestől. Július témája "valami, ami orosz" címet viseli. Az egész világ ezekben a hetekben Oroszországot figyelni, és most nem politikai értelemben, hanem a futball világbajnokság kapcsán. Ennek apropóján a kihívás ötletgazdája feladta a leckét az olvasni vágyó követőinek, hiszen talán az eddigi legnehezebb téma áll előttünk. Nehéz olyan listát összeállítani, ami mindenkinek megfelel, legyen benne krimi, romantika vagy akár egy kis történelem. Az orosz irodalomról szinte mindenkinek a klasszikus írók jutnak eszébe, de ha kortársat keressünk, akkor már nagyon nagyon el kell gondolkodni.

Összegyűjtöttem több mint 25 olyan kortárs regényt, ami megfelel az említett kritériumnak, IDE kattintva mindenki számára elérhető, ha olvasási ötletre vágyik. Igyekeztem mindenkinek az igényét figyelembe venni. A listában nem szerepelnek a klasszikus orosz szerzők, akiket a középiskolai tanulmányaink során ismerünk meg, de ha valakinek nosztalgiázni támadna kedve annak nyugodt szívvel ajánlom őket: 
  • Alekszandr Szergejevics Puskin
  • Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
  • Lev Nyikolajevics Tolsztoj
  • Nyikolaj Vasziljevics Gogol
  • Anton Pavlovics Csehov
A júliusi kihívás ideje alatt mindenképpen szeretném elolvasni Jason Matthews Vörös ​veréb című könyvét. Hónapok óta kerülgetem már ezt a regényt, azt hiszem most jött el az ideje, hogy a kezembe is vegyem. 

A 2017-es kiadás borítója.

Dióhéjban a történetről:

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nemcsak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. A szereplők titkos hűségesküket kötnek és szegnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.


A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt Jason Matthews első regénye, letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe.
(A fülszöveg forrása: https://moly.hu/konyvek/jason-matthews-voros-vereb)

Keressétek könyvtárunkban az aktuális és folyamatosan frissülő könyvajánlót!



A felhívásról egy korábbi posztomban olvashattatok, 
mely IDE kattintva elérhetővé válik mindenki számára. 

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!