Patik László: Anna, ​édes

Az utóbbi pár hétben nagyon sok mindenen jár az agyam, és nem tudtam kellőképpen odafigyelni Jo Nesbø Macbeth című krimijére, ezért gondoltam valami, lazább humorosabb írást keresek. Egyik nap a polcrendezés közben a kezembe került az Anna, édes. Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasóit. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd. Egy az egyben a magyar társadalom paródiája ez a könyv. Javasolt lenne mindenkinek elolvasnia, mert sokat lehet belőle tanulni amellett, hogy szórakoztat is. 

Röviden a történetről: 

Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete. 


Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik hasonló elvek szerint élnek, mint Anna családja. A mai fiataloknak akár ismerős is lehet a könyv alapsémája, a mai ötvenes éveiket taposó felnőtteknek viszont Anna szüleinek a felfogása lesz ismerős. Tipikus középosztálybeli családdal ismerkedhettünk meg a történetben, ahol a lány csak boldog szeretne lenni a választottjával, a drága mama viszont a társadalmi ranglétrán való feljebb jutást látja a leendő vejeiben. Az egyetlen józan eszű ember a családban Anna édesapja, aki nem akarja elfogadni lánya választottját, mert előre látja a kapcsolat buktatóit. Ahogy a családok nagy részében történik, itt is az asszony hordja a nadrágot, és a papának nincs beleszólása az események menetébe.

Anna élete folyamatosan változik, hol fenn van, hol lenn. Ezekből a hullámvölgyekből az esetek nagy többségében egy férfi rántja ki. Első férjével kötött hazássága zátonyra futott, majd rövidesen újra férjhez ment egy sikeres politikushoz. Ettől a ponttól kezdve nagyjából a regény végéig jelen voltak az éppen aktuális politikai események. Végigkísérhető a hatalomig vezető út, annak minden buktatója és rivaldafénye. Annának ebben a házasságában nagyon jól megfigyelhető volt, a rang mennyit számít. Ha jól megy férjhez az ember lánya, akkor a rokonoknak is jut státusz, nem úgy, mint korábban. Ebből a pozícióból lehet a legnagyobbat esni, ahogy megfigyelhettük. Olvasás közben nagyon sokszor Móricz Zsigmond Rokonok című regénye jutott eszembe.

Az Anna, édes című regény telis-tele van klisé hegyekkel, melyek szarkasztikussá teszik a történetet, és amellett, hogy a fejét fogja a sok butaságtól az olvasó, még jót is tud nevetni a legújabb magyar társadalomkritikán. A szórakoztatóirodalom és a szépirodalom határát súrolja Patik László legújabb regénye. Könnyed megis szórakoztató, de mégis szomorú és elgondolkodtató, hogy hova jutott a világ a 21. századra. A pénz lenne a minden? Ha nincs pénz, nincs boldogság sem? Ezen a két kérdésen nagyon sokaknak el kellene gondolkodniuk. Nem minden a csillogás, persze kell az is az élethez, de mellette annyi minden más van, ami nélkül nincs értelme a létezésünknek. Anna utolsó házassága igazi szerelemből történt, és amikor a múlt árnyéka rávetült a jelenre, és a sok-sok hazugságra is fény derült, akkor a jött rá a lány, hogy mi az, ami fontos ma már neki. Amit ott abban a pillanatban el is veszített.

Nyugodt szívvel ajánlom ezt a könyvet akár fiatalnak, akár idősebb embernek. Minden korosztálynak van mit tanulnia belőle. Ha elolvassátok ezt a könyvet, akkor ti is rájöttök, hogy egy igényes szépirodalmi művet tartotok a kezetekben, ami pont annyi, amennyinek lennie kell, nem kombinálja túl a leírtakat, nem terheli meg az olvasók lelkét túlságosan, hanem önfeledt percekkel lepi meg. A regény karakterei köztünk élnek a mindennapokban. Mindenki ismer legalább egy Annát, egy mama-papa párost és a mindenről tudó szomszéd nénit. Ebből a szempontból akár a regény minden szava igaz is lehetne.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!