Az 5 legszebb borító || Nincs időm olvasni kihívás - június

Ismét eltelt egy hónap, s újabb témát kaptunk Szabados Ágnestől a kihíváshoz. A június hónap központi témája, egy olyan könyv elolvasása, "... ami a borítója alapján tetszett meg”. Könnyű téma volt ez, hiszen szebbnél szebb a mai könyvek külseje. Öröm rájuk nézni. A József Attila Városi Tagkönyvtár olvasóit a mostani téma sokkal jobban lázba hozta mint a múlthavi.  Ahogy a korábbi hónapokban is szinte napi rendszerességgel cseréltük a kollégáimmal a könyvajánlóban szereplő regényeket. Az olvasókkal együtt már nagyon várjuk a júliusi témát, és reménykedünk abban, hogy ismét valami könnyed téma várható Ágitól.


1. Kékesi Dóra: A ​holnap érintése

Kékesi Dóra első regényében valós történelmi helyzetben küzdenek a szereplők a szerelemükért és az életben maradásért. Titkok, hazugságok, féltékenység és egy szenvedélyes szerelem ejtik rabul az olvasót. Ritkán olvasok történelmi könyveket, de ha több ehhez hasonló lenne a piacon, biztosan gyakrabban lapoznám őket. Nagyon szeretem a visszaemlékezéseket, ahogy ez a könyv is indult, hogy sok-sok évtizeddel később egy esküvő előtt állunk, és az édesanya, Anna meséli el lányának egy szerelmes levél történetét.
A teljes bejegyzés IDE kattintva tekinthető meg.

2. Al Ghaoui Hesna: Félj ​bátran

Összeszedett, alapos, logikusan felépített könyv a Félj bátran. Hesna higgadtan mesélni el az olvasóknak a vele megtörténteket, számtalanszor találkozott már a halálfélelemmel. A háborús övezetekből közvetített tudósításai után olyan könyvet foghattam a kezembe, ami előtt fejet hajtok. A sajnálkozás legapróbb szikrája sem található meg az írásában, tényekre alapul mind a háromszáznegyvennégy oldal.
A teljes bejegyzés IDE kattintva tekinthető meg. 

3. Jodi Picoult: A ​tizedik kör

Semmi sem az, aminek elsőre látszik, ebben rejlik az írónő varázsa, ezzel a kicsit krimisebb vonallal szögezett le totálisan a lapokhoz. Nem egy megszokott történettel találkoztam, hanem egy család széthullását nézhettem végig, ami a tragédia után újra eggyé forrt. Imádtam a könyv egészét átszövő képregényt, aminek a központi témája Dante Isteni színjátéka volt, és a főhős lányát is. Minden fontosabb esemény leírását megelőzően pár oldalnyi rajzzal illusztrálta azokat, melyekből már sejteni lehetett, hogy most valami nagyon fontos fog következni.
A teljes bejegyzés IDE kattintva tekinthető meg.

4. Benyák Zoltán: Az ​utolsó emberig

A borító tervező ismét egy remek munkát tett le az asztalra. Amikor az ember először találkozik az író munkásságával és egyben ezzel a regénnyel is, nem feltétlenül tudja, hogy mit szimbolizálnak a borítón lévő alakok. Amikor a könyv utolsó oldalára érünk, akkor esik le a tantusz, hogy az egyes részek kulcskaraktereit jelenítette meg a grafikus a borítón. Zseniális elképzelés. A maga egyszerűségével vonzza be a leendő olvasók figyelmét ez a külcsín. A könyv felépítése nagyon pazar. Benyák Zoltán nagyszerűen bánik a szavakkal, és egy pszichológus veszett el benne, mert ennyire mély lélektani művet nem mindenki tud megírni. Egyaránt képes lekötni mind a fiatalokat és az időseket is.
A teljes bejegyzés IDE kattintva tekinthető meg. 

5. Sarah Pinborough: 13 ​perc

Ritkán írok a borítókról, de ennek a könyvnek az esetében nem tudok szó nélkül odébbállni. A tervező megadta a kezdő lökést a leendő olvasók számára. A nonfiguratív indák valamelyest sejtetik, hogy bizarr hangvételű műhöz lesz szerencsénk. Az említett jelkép a könyvet átszelő látszat barátságokra is utalhat, és egyetlenegy inda tartja a testet, ami az igaz barátság jelképe. Utólag már sokkal könnyebb a borítót elemezni, mert azt látom bele a képbe, amit korábban olvastam. A letisztult egyszerűnek mondható borító mögött komor hangvételű ifjúsági könyv lapul, amit elsősorban felnőtteknek ajánlok olvasásra.
A teljes bejegyzés IDE kattintva tekinthető meg. 

Az 5 legszebb borító

A 2018-as év eddig olvasott könyvei közül ennek az ötnek a borítója fogott meg a legjobban. A number one még mindig Kékesi Dóra regényéé lett. Annyira élethű, és tökéletesen harmonizál a történettel. A fent említett könyveken kívül még vagy tíz olyat tudnék mondani, amit elsősorban a borítója miatt vettem a kezembe, majd olvastam el.

A bejegyzéshez kapcsolódó plakát Szabados Ágnes Facebook csoportjából származik. 

A NIOK júniusi plakátja

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az
Adry olvasósarka Facebook oldalt
valamit, hogy mindig naprakészek legyetek 
a zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvár rendezvényeiről, 
kövessétek a Facebook oldalukat. 

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!