NIOK (Nincs Időm Olvasni Kihívás) májusi összefoglalója

Ismét eltelt egy hónap, s újabb témát kaptunk Szabados Ágnestől a kihíváshoz. A május hónap központi témája, egy olyan könyv elolvasása, aminek a címében egy név (személynév) szerepel. Elsőre eléggé nehéz feladatnak tűnt, de kicsit jobban belegondolva már egyszerű volt. Májusban az életrajzi ihletésű könyveké volt a főszerep. Őszintén megvallva az József Attila Városi Tagkönyvtár olvasóit nem hozta lázba ez a téma. A korábbi hónapokban szinte napi rendszerességgel cseréltük a kollégáimmal a könyvajánlóban szereplő regényeket, de ebben a hónapban talán kétszer vagy háromszor kellett az újakat hozzátenni. Az olvasókkal együtt már nagyon várjuk a júniusi témát, és reménykedünk abban, hogy valami könnyed nyári téma várható Ágitól. 

Igyekszem minden hónapban legalább egy könyvet a NIOK (Nincs Időm Olvasni Kihívás) keretén belül elolvasni. Májusban két olyan regény is akadt, amit kiszemeltem, az egyik az Anne Frank naplója, a másik amit végül el is olvastam Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam

A történet a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. Miriam cigánylány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba, egész életében eltitkolja valódi származását, hiszen fél, hogy elüldöznék az országból. Örülök, hogy a kezembe került ez a regény, a mély mondanivalója mellett igazi gyöngyszem az írónő alkotása. Csak részben érzem, hogy az "én könyvem" lenne ez, de ahogy az élet sem habos torta, úgy nemcsak olyan könyveket kell olvasnunk, ami szórakoztat, kikapcsol, igen kellenek a komoly témájú kötetek is az életünkbe.

Pár könyv a májusi könyvajánlóból

Keressétek a könyvtárunkban az aktuális és folyamatosan frissülő könyvajánlókat a következő hónapokban is. 

A felhívásról egy korábbi posztomban olvashattatok, 
mely IDE kattintva elérhetővé válik mindenki számára. 

~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!