Bencze Blanka: Pulcsiban ​alszom

A Menő Könyvek blogján olvastam egy interjút a szerzővel, ami még jobban felkeltette a kíváncsiságomat a könyve iránt. Ezzel egy időben egyik reggel hallgattam a Petőfi Rádiót, és ott is vele beszélgettek. Ezt jelnek tekintettem, hogy most már nekiállhatok a könyv olvasásának.

A megjelenést követően már tudtam, hogy el szeretném olvasni Bencze Blanka első könyvét. Az szerző még "gyerek", hiteles képet tud festeni a felnőtteknek a kamaszok lelkivilágáról, és bennük élő kétségekről, harcokról. Elsősorban a felnőtteknek ajánlom a Pulcsiban alszom című könyvet, számukra sokkal többet mond a tartalma, mint egy 16-17 éves gyerek számára. Nagyon nehéz írni erről a könyvről, mivel olyan esetet veséz ki, ami bármikor, bárkivel előfordulhat.

Az olvasást követően a Jégviráglányok című könyv jutott eszembe. 


"Ha így folytatja – vékony, vékonyabb, legvékonyabb – egyszer talán eltűnhet mindenestül. " 
(Részlet a fülszövegből)
Fülszöveg: 

Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik. 
Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad – Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre, a megoldás felé.

"Az anorexiás panaszok a serdülőkorral jelenhetnek meg. A vezető tünet a félelem az elhízástól. Ebben korunk szépségideálja, a média és a divat szerepe vitathatatlan. Döntően napjainkban is csontsovány modelleket látni a kifutókon, továbbra is a sovány alkat az irigyelt forma elsősorban a fiatal nők, lányok számára. Az anorexia gyakran tudatosan megkezdett fogyókúrával indul, melyet az egyén "nem tud abbahagyni". A fogyókúra ötlete egyébként, gyakran a családtagok, barátok megjegyzéseinek hatására születik meg. Tinédzserek között, gyakran komoly fogyókúrás szövetségek alakulnak, szinte fogyókúrajárvány tör ki. A lányok abban versengenek, ki tudott jobban fogyni, tippeket, módszereket cserélnek, biztatják, támogatják egymást. Sajnos interneten is viszonylag könnyen találhatnak kapcsolódó, támogató oldalakat. A beteg elkezd válogatni az ételek között, és egyre több, általa károsnak vélt étel, ételcsoport fogyasztását hagyja abba. A fokozódó bajt szerencsés esetben, előbb-utóbb észleli a beteg környezete ("Olyan sovány vagy, kislányom eszel eleget?"), de a folyamat megállítására tett erőfeszítéseik gyakran csak újabb feszültségek, konfliktusok forrásává válnak. Így végül a beteg előbb elkerüli, végül teljesen felhagy a közös családi étkezésekkel, és csak maga eszik ezt-azt."
(Forrás: Webbeteg honlapja)

Annyira rossz volt végigkísérni, ahogy Málna egyre jobban kikészül a kóros, önsanyargató fogyókúrázás során, amibe élete első szakítása után kezd bele. Igazából nem jöttem rá, hogy most önmagát akarja-e büntetni ezzel, vagy arra a lányra szeretne hasonlítani, aki korábban a legjobb barátnője volt, és akivel a volt szerelme megcsalta, vagy csak véletlen egybeesés az egész. Nem hinném! 

Málna szülei testesítik meg a mai világot. Karrier központú családok alakultak ki, az anya és az apa is a munkájának él, hazaérve vagy otthon folytatja, amit az irodában félbehagyott, vagy hulla fáradtan esik be az ágyba, és reggel minden kezdődik elölről. A gyerekekre szinte semmi idő nem jut, egyedül kell felnőniük, és szembenézniük a problémáikkal. Ilyen esetekben fordulnak a fiatalok a barátokhoz vagy a legrosszabb esetben az internet világa felé, és kezdenek el ott böngészni a felmerülő témában. Nincs lehetőségük a szüleikkel megbeszélni a napjukat, kamaszkori nyűgeiket, bajukat legjobb esetben egy pszichológusnak mesélhetik el. Nagyon nem jó felé halad a világ. 

Málna betegségét sem a szülei vették észre először, akikkel elvileg nap mind nap találkozik, hanem a középiskolai tanárainak tűnt fel, hogy napról napra egyre vékonyabb és depressziósabb a korábban életvidám lány. 

Egyik nap érkezett egy új fiú Málna osztályába, ő volt Áron. Később közösen jártak pszichológushoz, és barátság alakult ki kettejük között. Neki köszönhetően Málna kezdett a betegségéből felgyógyulni, rájött, hogy nem fogyhat tovább, mert az életével játszik. Áron gondolkodása egy érettebb felnőttéhez hasonlított. A történet végéhez közeledbe éreztem, hogy valami kialakulóban van köztük. Csak drukkolni tudtam, hogy Málna jól döntsön! 

A tanárok is nagyon szimpatikusak voltak, csak túl lazának éreztem őket. A mai tanárok nem ilyenek, nem tudnak a diákokra ennyire figyelni. Nem is az ő dolguk lenne a gyerekek problémáit észrevenni, de ha egy lurkó folyamatosan rossz jegyeket zsebel be, annak oka van. Nem minden esetben a lustaság a fő probléma, hanem komoly lelki betegség is állhat a háttérben, ahogy Málna esetében is beigazolódott.


Borítószemle: 
A tervező előtt le a kalappal, nagyon örültem neki, hogy nem egy újabb Jégviráglányok borítót kapott a könyv. A vidám, színesebb külsővel a komoly, kissé nyomasztó tartalmú regény is sikeresebben eljutott a célközönséghez.

Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, kortól és nemtől függetlenül. Nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Annyira átéreztem Málna szomorúságát, hogy kicsit letargikus hangulatba kerültem a könyv végére. Ahogy a mondás is tartja, minden rossz után jön valami jó, ahogy itt is ez történt. Olvassátok el Bencze Blanka első regényét, és megtudjátok, milyen végkifejlettel zárult a regény. 

Köszönöm az olvasási lehetőséget a Menő Könyveknek. 

Felkeltettem a kíváncsiságodat? 
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet. 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be
 az Adry olvasósarka Facebook oldalt.

~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!