Szurovecz Kitti: A ​kisemmizett angyal

Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan és hogyan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

Röviden a történetről:


„A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.” 
(Forrás: www.moly.hu)

Szívszorító történet


A komoly, fájdalmas és mellbevágó történet ellenére is faltam az oldalakat. A regény alaptémája a szervezett bűnözés témáját öleli fel. Bepillantást nyerhettünk a klánok mindennapjaiba és a lányok becserkészésének a módjaiba. Fiatal lányok százai élik így az életüket, a jobb élet reményében. A szegény körülmények között élők gondolkodás nélkül piacra dobják a testüket. Hivatalosan a törvény bünteti a tizennégy éven aluli fiatalokkal folytatott szexuális életet. A könyv utalt egy bizonyos joghézagra, ami lényegében annyit takar, hogy a hivatalos szervek nem vesznek tudomást erről a problémáról. Az alvilág embereinek mindegy, hogy honnan és kit rabolnak vagy csábítanak el, őket csak az anyagi haszon érdekli. Mocskos egy világ, amibe Panka és Mia pottyant. A két lány olyan kalandokban vett részt, amit ép ésszel képtelenség volt felfogni. Idő előtt kellett mindkettejüknek felnőnie. Annyi volt számukra a boldog gyermekkor. A könyv egyik üzenete a társadalom felé, hogy mindez bárkivel megtörténhet. Egy rossz döntés, és máris egy sötét bezárt szobában találhatjuk magunkat. A testi sérelmek egyszer meggyógyulnak, de a lelket értek soha. A lélek soha nem felejt, vissza-visszatérnek a megtörtént események rémálmok formájában. A másik fontos mondanivalója, hogy vannak olyan helyzetek, amikor félre kellene tenni az előítéleteket.

Az író zseniálisan építette fel a történetet. Az apró lépéseket később a nagyobbak váltották fel, majd a regény legvégén újra az apróbb lépéseké lett a főszerep. Ez egyben jelképezi a történet dinamikáját is. Ugyanígy folyamatosan váltakozott a világos és a sötét, remény és a reménytelenség. Ebben a világban két szín doninál, a fekete és a fehér. Ebből is érthető az olvasók számára, hogy ritkán kerülnek ki innen élve a lányok. Bíztam a boldog befejezésben, mert ehhez a történethez az illett volna. Meg is kaptam azt! Az író a regény legeslegvégére még extra nagy csavart tartogatott az olvasók számára. Testközelről megismerhettük, hogy milyen módszerrel tévesztik meg a fiatal lányokat. Ereje van a kedves szónak. A beszervezéskor is ezt a taktikát alkalmazzák, mindent ígérnek, mindent megadnak a kiszemelt lányoknak, majd hagyják, hogy gyengéd érzelmeket tápláljanak. Onnantól nincs visszaút, irány az utca és a fizetett szexuális szolgáltatás.



A karakterek folyamatosan fejlődnek, kiváltképpen Panka szüleié. Mind a ketten Mia ellen voltak, ők ebben a szegény lányban csak a kisebbséget látták, és azt, hogy honnan jött.  Nem láttak az orruknál előrébb, pedig ha félretették volna az előítéletüket, akkor inkább hálával tartoztak volna Miának, aki a saját életét kockáztatta a barátnőjéért. Az első pillanattól kezdve óvta és féltette Pankát. A két lány mindent megtett a másikért, ha kellett, szembeszálltak mindennel és mindenkivel, és nem nézve a veszélyeket siettek egymás segítségére. 

A kisemmizett angyal kapcsán nagyon sok mindenen elgondolkodtam. Kiváltképpen azon, hogy az életünket nemcsak a származásunk határozza meg, hanem, hogy mik is az álmaink, miket szeretnénk elérni. Miának is sikerült kikerülnie a körforgásból, és tanulnia. A történetet követő nyolcadik évtől a két lány közösen tartott az iskolákban osztályfőnöki óra keretein belül előadásokat a velük történtekről. Reménykedtek abban, hogy az ő sztorijuk intő példa lesz a fiatal, hiszékeny lányoknak. A veszély ott leselkedik mindig, és várja a megfelelő pillanatot, hogy lecsaphasson.


Összességében kellett már a magyar könyvpiacra egy ehhez hasonló regény, ami az élet sötétebb oldalát mutatja be. Manapság inkább a szépet és a jót írják le az írók, és ezáltal a rózsaszín fellegekbe repítik el az olvasóikat. Szurovecz Kitti ismét egy olyan témát helyezett górcső alá, ami tabunak számít Magyarországon. Tudjuk, hogy létezik, de nem akarunk róla tudomást venni, amíg nem érint bennünket. Tegye a szívére a kezét az, aki nyomon követi a szervezett bűnözés témakörét napra pontosan! Megsúgom, hogy nincs ilyen ember. Az emberi természet a rosszat, a fájdalmasat eltaszítja magától, ha van rá mód.
 

Elsősorban a fiatal lányoknak és a szüleiknek ajánlom ezt a könyvet. 


A könyv adatai:
Szerző: Szurovecz Kitti
Cím: A ​kisemmizett angyal
Kiadó: Athenaeum
Kiadás ideje: 2018
Oldalszám: 328

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!