Rényi Ádám : Osztálytalálkozó​ és más mesék inkább felnőtteknek || Megjelenés előtti olvasás

Röviden a történetről (…)

"A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében. A Roald Dahl, Örkény István és Efrájim Kishon világát megidéző néhány perces novellák a közelmúlt és a jelen Magyarországán játszódnak, hősei többségükben ismerős karakterek, mégis jókora meglepetéseket képesek okozni. A valóság ugyanis a feje tetejére áll ezekben a történetekben, és a rafinált fordulatoknak köszönhetően a szerző egy pillanatra sem hagyja ellankadni olvasója figyelmét. Meséljen akár szakító influencerpárról, egy önérzetes hentesről, gyanúsan magabiztos jósról vagy egy láthatatlanná váló tanárnőről, humor és elgondolkodtató tanulság kéz a kézben járnak ezekben a kisnovellákban. A magyar irodalom-érettségiken is gyakran elemzett Osztálytalálkozóval együtt harminc írást tartalmazó könyv 2021. áprilisában kerül a boltokba a 21. Század Kiadó gondozásában." (forrás)


Egyszerűen imádtam! Kellett már a lelkemnek egy ehhez hasonló szatíra, a mindennapok egyhangúságát pont annyira kavarta fel amennyire az egészséges. Pikk-pakk a végére értem, nagyon olvastatta magát ez a vérbeli társadalomkritika, mely egy olyan képet fest rólunk 21. századi emberekről, ami már természetessé vált és észre sem vesszük, ha pl. valakit megbántunk, keresztül nézünk rajta, vagy a lelkébe taposunk. Rényi Ádám minden novellája tanít bennünket és egyben le is döbbent, hogy milyen világban élünk. Olvasás során Örkény István Egyperces novellái jutottak az eszembe, olyan nagy a hasonlóság a kettő között, aminek külön örültem, mert kell 2021-ben is egy örkényi világ a magyar irodalomba. Az író valós és egyben meghökkentő világot tárt elénk, vagy írjam inkább úgy, hogy vágott az arcunkba?.  Minden történet egy váratlan csavarral végződik, ami megadja a mondanivalóját a novelláknak és ezzel oldja azoknak a komorságát. Az egyes esetek legvégére érve értjük meg Rényi Ádám mondanivalóját, ami egy harminc mai történetet tartalmazó kincses ládikában rejtett el, melyet a 21. Század Kiadó jelentett meg április végén. Az író valóságos problémákat vázol fel a kötetben, ami bárkivel megtörténhetett volna. Egyszerűen bagatell esetek tömkelege található itt és pont ez miatt szereti majd mindenki ezeket az írásokat, nekem személy szerint a címadó novella és a Van másik című írás került a legközelebb a szívemhez. Szürreális egy könyv az Osztálytalálkozó, valahogyan Salvador Dali világa jelenik meg a szemem előtt, talán a zárómondatok miatt érzem így, ami megkoronázza a történeteket. Mosolyogtam, nevettem és olykor zokogtam az olvasás során. Rényi Ádám stílusa szórakoztató volt, remélem sok hasonló hangvételű írással örvendeztet meg bennünket.

Elsősorban a novellák szerelmeseinek ajánlom ezt a kincset, de szinte minden felnőtt ember megtalálja benne a kedvenc történetét, vagy akár itt-ott magára is ismer. Rényi Ádám szórakoztatva tanít bennünket.

Köszönöm a 21. Század Kiadónak a megjelenés előtti olvasás lehetőséget.

forrás: Sajtóanyag


Szerzőről: 

Rényi Ádám (Budapest, 1977. április 23.) a 21. Század Kiadó társtulajdonosa. Kommunikációs és médiaszakember, újságíró, évekig kereskedelmi televíziók vállalati kommunikációjáért felelt, majd PR-ügynökségek vezető beosztású munkatársaként dolgozott. Jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs főtanácsadója. (forrás: Sajtóanyag)

forrás ITT

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!