Taffy Brodesser-Akner: Fleishman ​bajban van || Kult Könyvek

Mozgalmas és elgondolkodtató könyv nőkről és férfiakról a 21. század nehézségeivel. 

Forrás: A 21. Század Instagram oldala


Röviden a történetről: 

„Toby ​Fleishman azt hitte, tisztában van vele, mire számíthat a válás után: hétvégéken és az ünnepek felében nála lesznek a gyerekek, az ex-szel pedig olykor hajba kapnak majd a praktikus dolgok egyeztetésekor. Arra viszont nem számított, hogy egy szép napon Rachel áthozza a két gyereket, aztán lelép és soha nem tér vissza. Pedig Fleishman mennyi munkát fektetett abba, hogy egyensúlyt teremtsen a szingli élet és a család között! Toby próbálja megtalálni Rachelt, igyekszik ellátni a kórházi pácienseit, megfelelni a végeérhetetlen szülői teendőknek és örül a mobiltelefonos appok segítségével felvirágoztatott szexuális életének. A visszautasított férj szerepében tetszeleg, aki a felesége túlméretezett ambícióinak esett áldozatául. De ha igazán szembe szeretne nézni a kapcsolatukkal, be kell vallania magának, hogy a kezdetektől fogva szőnyeg alá söpörte a problémákat.” (forrás

Sziporkázó első kötet, tele nyugtalanító kérdésekkel és tanulságokkal. 

A kezemben tartott könyv a 21. Század Kiadó égisze alatt jelent meg és méltó helyen helyezkedik el a Kult Könyvek között. A könyv egyben egy társadalmai komédia - és kritika. Röviden és tömören a mai házasságokról és családalapításokról fest reális képet az olvasók számára. Nem minden arany, ami fénylik. Ez a közmondás illik a legjobban erre a történetre. Toby Fleishman élete vicces, szívszorító, szomorú és nem utolsósorban megdöbbentő. A könyvben végig követhetjük a mindennapjainak az alakulását fiatalkorától a napjainkig. Toby maga meséli el válásának és a gyerekek helyzetének szívszorító történetét, majd a regény utolsó egyharmadában felbukkan a volt felesége Rachel, aki Tobynál „felejti” a gyermekeiket és az ő szemszögéből is megismerhetjük, mint azt, amit már Fleichman megosztott velünk. Érdekes mind a két nézőpont ugyan arról a szituációról szól, de mégis más. Végül még sem Toby az áldozat? Olvasás után mindenki maga döntse ezt el! Az éremnek mindig két oldala van! Egy újabb könyv, ami erre hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad csak egy nézőpont alapján ítéletet hozni. 

A Kult Könyvek legújabb gyöngyszeme keserédes hangulattal ruházza fel annak olvasóját. Mélyebben nézve a történetet felfedezhetjük a napjaink válásait és az odavezető utat. Ha mind a két fél számára a karrier a legfontosabb, és az előre borítékolható, hogy a családi élet rovására írható fel. Mi a helyzet akkor, amikor egy nő anyai szerepbe lép be és mellette szeretné a karrierjét is építeni? Az én szemeben a kettő nem zárja ki egymást, csak kell egy olyan férfi is a képbe, aki támogatja eben a társát. Mi a helyzet akkor, amikor a férfi sikeresebb, mint a nő és minden idejét a karrierje építésével tölti a gyerekek és a felesége elhanyagolása árán is. Ebben az esetben a nőnek nem sok esélye van fájdalommentesen magával törődnie. A Fleichman bajban van című könyvben pont ezt láthatjuk. Megismerjük mind a két fél szemüvegén keresztül ennek a hosszú házasságnak a történetét, a váláshoz vezető rögös utat. 

A könyv még további kérdéskörökkel is foglalkozik, mint: 
  • nők helye a világban, 
  • férfiak szerepe a családban, 
  • a gyermekvállalás miként változtatja meg a házasságot, a szexuális életet, 
  • milyen a házasság intézménye, 
  • szükség van-e önfeláldozásra, 
  • miért laposodik el a házasság, avagy a lángoló szerelem idővel mély szeretetté alakul át, 

Ezeknek a tükrében bátran ki merem jelenteni, hogy Taffy Brodesser mély szociológiai töltésű könyve egyaránt helyet kaphat a szépirodalom és a szakirodalom polcain. A könyv különlegessége, hogy az olvasó párhuzamot vonhat a saját életével és mérlegelheti azt. 

Az empátia elengedhetetlen az olvasás közben, így elsősorban ennek figyelembe vételével ajánlom a kedves olvasóknak a kezemben lévő könyvet. Az őszi és a téli kanapé fogság alatt kellemes gondolkodásra sarkalló könyvek népes táborát erősíti a 21. Század Kiadó újdonsága. Tökéletes társ lesz egy csésze tea vagy kávé mellé! A maga módján egy furcsa könyvvel volt dolgom, így a bejegyzésben olvasottak után mindenki döntse el, hogy fogékony-e rá vagy sem. Kétség sem fér hozzá, hogy igazi kincs a Fleishman bajban van, csak az a kérdés, hogy jó kezekbe kerül-e vagy sem, mert nem hozzáértő olvasónál nagyon sokat veszíthet az értékéből.

Forrás: ITT


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2020. június 2.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!