Budai Lotti – Édes lázadás || A szerelem rabszolgái 2.

Budai Lotti az Édes ébredés folytatásaként most a 19. századi gyarmati Kuba egy újabb izgalmas időszakát és a d'Avila család következő generációjának kalandjait mutatja be. 

„Az Édes lázadásban folytatódnak a D'Avila család asszonyainak kalandjai és viszontagságai. A századfordulóhoz közeledve a Fehér Orom ültetvényt immár Veronica két örökbe fogadott lánya, Sofía és Rebecca vezeti, és a testvérekre hamarosan nehéz idők várnak: Kubát újra eléri a forradalom szele, amely végleg kisöpri a rabszolgaságot és a spanyol elnyomókat a szigetről. A két testvér azonban nagy árat fizet ezért: nemcsak a szerelem és a féltékenység, de a háború eseményei is közéjük állnak, árulások és ármányok sorát indítva útjára… És felfedve egy régi titkot, amely éppúgy megpecsételi sorsukat, mint az Öreg Morró réges-régi jóslata.”


Budai Lotti neve nálam garancia a minőségi könyvre. Szinte az össze könyvét olvastam és eddig egyikben sem csalódtam, mindig az gondoltam, hogy utoljára átélt élményeket nem lehet felülmúlni, de ismét megcáfolta az írónő ezt a ténymegállapításomat. Az Édes lázadással egy olyan sorozatot zárt le, amihez fogható nincs még egy. Itt elsősorban már nem a történelmi háttér dominált, mint az első rész esetében, ahol minden fontos információ birtokába jutott az olvasó, így ebben a részben a jellemábrázolás, a szerelem ereje, a Fehér Orom sorsa és a D’ Avila lányok múltja – jelene és jövője került előtérbe. Budai Lotti egy összetett, több évtizedet felölelő családregényt alkotott meg, amibe Kuba szabadságáért folyó harcokat is beleszőtte, de ennél mégis sokkal többről van itt szó. Ez egy könyv a felkelésről, a szabadság utáni vágyról, a szerelemről, a csalódásról, a megcsalásról, az ármányról és minden olyan elemről, ami a felnőtté válást segíti elő Ana és Rebecca életében. Édes lázadásban elsősorban a kaland és a romantika kapta a főszerepet, az utóbbi szépirodalmi köntösbe csomagolva. Az írónőre amúgy is az ízléses romantika a jellemző, ahol mélységeiben ismerhettük meg az asszonyi érzéseket és a férfiúi büszkeséget. 

Szeretem azokat a könyveket, ami több évtizedet ölelnek fel és ez által egészítik ki egymást így pontosabb képet kapva a kor történetéről és a benne élő emberek mindennapjairól. A szerelem rabszolgái nemcsak Kuba felszabadításról szól, hanem mellette a D’ Avila lányok több nemzedéken átívelő ősi átkáról is regél, amiről az utolsó oldalakon hullik le a lepel. Egy átok, ami minden D’ Avila nőt utolér, ezeknek a lányoknak a sorsa már a születésük pillanatában megpecsételődött. 

„Jegyezd meg hát végre: minden ember, akit anya szült a világra, maga formálja a jövőjét, ahogyan rabságba is önmagát veti.” 

A másik példaértékű mondanivalója a könyvnek, hogy a szeretett hazáért nőként is harcba kell szállni és muszáj fegyvert ragadni, mert nem mindegy, hogy szolgasorba taszítják-e a nemzetet vagy hosszú évtizedes küzdelem után elérkezik a várva várt függetlenség. Ahogy az első részben Veronica úgy itt Rebecca ragad fegyvert Kubáért és harcol hazájáért, ahol megtalálja a megnyugvást és az életének egyik mozgatórugóját, a szerelmet. Minden nő fejet hajthat előttük, mert ők nem restek lóhátra pattanni és küzdeni. 

Az Édes lázadás ahogy már említettem több évtizeddel az első rész után játszódik, ahol már Veronica nevelt lányaié a főszerep, az ő múltjukat és jelenjüket ismerhetjük meg jobban. Rebecca és Ana szöges ellentéte egymásnak, míg az idősebb lány inkább Veronica személyiségére hajaz, addig Ana törékeny és betegeskedő gyöngyszeme a Fehér Oromnak. A karakterábrázolása is ennek megfelelő, de mind a két lány nagyon sokat változik. A történet végére megtanulnak, olyan erények birtokában lenni, amik korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Ana jelleme fejlődött talán a legtöbbet, a törékeny kislányból erős határozott asszony lett, aki ki mert állni saját magáért és a családi birtokért. 

Összességében Budai Lotti legjobb munkáját olvashattam, ami összetett, misztikus és telis-tele van a ma asszonyai számára elrejtett értékekkel. A szerelem rabszolgái egyes részei önállóan is olvashatóak, de a katarzist csak is a két rész adja meg. A Fehér Oromban és a csatamezőn játszódó eseményekbe oda tudtam magam képzelni, egyike voltam az ott élőknek. A szemem előtt vált Ana érett felnőtt nővé és Rebecca harcos amazonná, aki megtalálta helyét a világban. A leírtak után kiknek is ajánlom Budai Lotti legújabb könyvét? Elsősorban a romantika és a kaland szerelmeseinek, ha nem félsz szembenézni a hibáiddal, akkor az Édes lázadás neked szól. Becsukva a könyvet még hosszú órákon keresztül gondolkodásra sarkall az írónő szavai. Egy jó könyv, soha nem tűnik el nyomtalanul az olvasója elméjéből.


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2020 tavasza

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!