Budai Lotti: Édes ébredés || A szerelem rabszolgái 1.

Röviden a könyv tartalmáról:

"Budai Lotti India és Japán egzotikus tájai után egy újabb távoli vidék újabb izgalmas történelmi időszakát tárja az olvasó elé: a 19. századi Kuba világát. Rabszolgatartók és ültetvényesek, spanyolok és bennszülöttek, egyházi dogmák és boszorkányság. Ez az egyszerre fülledt, izgalmas és feszültségekkel teli világ szolgál háttérül három rendkívüli nő történetének. A sorozat első részében megismerhetjük a fiatal Veronica d'Avilát, aki európai tanulmányait befejezve, hosszú évek után tér vissza családja cukornádültetvényere. A lányt hazatérve megrohamozzák nyomasztó gyermekkori emlékei, s nyomukba eredve egy sötét családi titokra bukkan. Budai Lotti a hatalmas sikert aratott Ágyas úrnő-sorozata után most egy kiszámíthatatlan fordulatokban gazdag, szenvedélyekkel teli utazásra hívja az olvasóit a 19. századi mesés Kubába." 


Budai Lotti legújabb könyve a már megszokott igényességgel mutatja be Kuba titokzatos világát, az ott élő embereket és a fennálló hatalmi viszonyokat. Ebben az időszakban még virágzik a rabszolgatartás, de egyre több helyen lázadnak fel ellene, és alakul ki a földbirtokosok és a rabszolgák közötti viszály. Magamban végig éreztem egy fajta felfokozott feszültséget, hogy itt valami nem az elmondottak szerint történik. A történetet körbelengte a felszínre törő megváltás előérzete, ami a könyv második felében be is következett. A d'Avilát család birtokán zajló titok, cselszövés, a hatalomért folytatott évtizedes harc eredményeként robban ki a későbbiekben rabszolgafelkelés. Ahogy már megszokhattuk Budai Lotti erős női karakterekkel dolgozik, ez az Édes ébredésben sincs másként, hiszen Veronica egy naiv kislányként tért vissza Kubába, ahol megannyi titok övezte a távozásának az okát, majd amikor kiderült a vélt igazság, akkor az egy újabb csapásként érte, hogy akikben eddig megbízott csak a ferdített valóságot fedték fel előtte.  Nagyon rövid időn belül kellett felnőtt nővé cseperednie, és ami ezután történt az maga a pokol volt számára. A karakterfejlődése szemmel látható, a naiv kislányból pár éven belül egy megtört asszony lett, majd egy harcos amazon, aki végre a sarkára áll és harcol az igazáért. 

Az írónő könyveire a kaland, a romantika és a történelem sötét bugyrai a jellemzőek. Egy pillanatig sem lankadt a figyelmem, sőt felfokozott lelkiállapotban olvastam végig a Veronica és a rabszolgák történetét. Lotti világából egy újabb harcos amazonnal ismerkedhettünk meg. A cselekményleírás  ismét nagyon naturalisztikus lett, a szemem előtt elevenedtek meg az események, a személyek és a birtok mindennapjai. Fordulatokban gazdag némi romantikus szállal átszőtt történelmi kaland regényt olvashattam a 2019-es év utolsó könyveként, amely szórakoztató és egyben mélyen megrázó is volt a számomra. Nem hittem volna, hogy szó szerint játékszerként használták a kor földbirtokosai a rabszolgákat. Nemcsak a fizikai erejüket használták ki, hanem az örömszerzés terén sem volt választási lehetőségük. Az Édes ébredésben, ahogy a könyv címe is sejteti egy ébredési fázis zajlik, ami szerintem nem teljesen édes, de ki hogyan értelmei az olvasottakat, így akár édes is lehet az igazságra való rácsodálkozás. 

Budai Lotti


Az írónő könyvről könyvre egyre jobb lesz és ezáltal feljebb teszi a lécet mint magának és az olvasói elvsárásoknak. Kérdés, hogy lehet-e ennél még magasabbra szárnyalni? Hamarosan megtudjuk A szerelem rabszolgáinak a második részéből, ami előreláthatólag 2020 tavaszán jelenik meg.

Összességében azt kaptam, amire vártam! Izgatottan várom a sorozat második, egyben az utolsó részének a megjelenését, mert be kell vallanom Budai Lotti világának a rabja lettem, ez olyan bódító érzés, ami semmihez sem fogható. Műfajában maradandót alkot! Elsősorban a történelmi kalandregény szerelmeseinek ajánlom az Édes ébredést. Másodsorban viszont azoknak akik szeretnek elmerülni fikció és a hitelesség hullámai között. Arra kérek mindenkit, hogy ne úgy olvassa ezt a könyvet, mint egy történelem tankönyvet, mert ez regény, ami az írói fantáziára épül és a kutatómunkának köszönhetően válik hitelessé a korleírás, lehet akad benne némi finomítás, de az mind miattunk, olvasókért van.
Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés: 2019. szeptember 28.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!