Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete

Lássuk miről is szól Meik Wiking legújabb könyve? 

"Némelyik ​nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk. Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon? Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket. De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre? A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Olyanokat, amelyek átformálják énünket." 




Meik Wiking a Hygge című könyvével került be a hazai köztudatba, a dán életérzéssel foglalkozik, amire ha kellőképpen odafigyelünk, akkor átjárhat bennünket és másként nézzük az előttünk álló napokra, majd nem sokkal ezután megjelent a Lykke, mely a második magyarra lefordított könyve volt a szerzőnek. A kezemben tartott könyv a boldogságkutatással foglalkozik, boldogok részben az emlékeinktől vagyunk. Eddig a szerző mind három könyvét olvastam, és néha úgy érzem, hogy nem volt hiábavaló, az apró dolgokra is odafigyelek az utóbbi hónapokban. 

Mit is jelent az emlék? 

Az emlék a megtapasztalt pillanatok rögzített képe, ez lehet akár fizikálisan egy fénykép vagy akár a memóriákban tartott esemény boldog másodperce. Az emlék a legváratlanabb pillanatban bukkan elő az életünkben, legyen az jó vagy rossz, de részünkké válik. Mindenkiből más és más hozza elő az emlékeket, van akinek elég egy illat, egy íz, egy dallam vagy akár egy hang. Hihetetlen ereje van az emlékezésnek! Én személy szerint nagyon kevés emlékkel rendelkezek a gyermekkoromból, ennek az okát a mai napig nem tudtam megfejteni, bármennyire próbálok is visszagondolni azokra az időkre képtelen vagyok, olyan mintha az agyam akadályt állított volna elém. A középiskolás és az egyetemi éveim kristálytisztán élnek előttem, elég egy név egy akkori zeneszám és máris órákat tudok mesélni azokról az évekről. Az emlékezés is egy folyamat, aminek megvannak a maga lépései, mint például a kódolás, az információ befogadása és feldolgozása, majd ezt követi a tárolás és az előhívás. Nálam valahol ez a folyamat sérült meg, vagy csak egy védekezési mechanizmus lépett fel. 

Meik Wiking egy dán boldogságkutató, hihetetlenül izgalmas szakmája van, aki a munkája során elkészített számos interjút és kutatást használt fel e könyv megalkotása során. Az emlékeket – ha sikerült megfognunk őket – minden érzékszervünkkel érezhetjük, így nemcsak az ízlelés, hanem az szaglás, a hallás is társul egy finom illat mellé. Az agyunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a legtökéletesebb legyen az emlék, mely éppen előkerült. A könyv nyolc fejezeten keresztül vezet végig bennünket ezen a folyamaton, hogy a későbbiekben önállóan is menjen a tudatos emlékezés, majd a legvégén hónapokra lebontott feladatokat is kaptunk Meik Wikingtől. 

Tudományos műnek nem nevezném ezt a könyvet, de a sok cikk részlet, interjú, elemzés, kutatás mind arra vannak, hogy nekünk olvasóknak alátámassza a boldogságkutatás mikéntjét. A sorokból azt olvastam ki, hogy a szerzőnek szívügye ez a téma, pont ezért ad olyan sok tippet az emlékeink megőrzésére. Telis-tele van könyv személyes történetekkel, anekdotákkal, a humor meg csak úgy ágyúzik belőle. Az eddigi könyvei közül ez került a legközelebb hozzám. Ajánlom mindenkinek, aki nem a világot akarja megváltani ezzel a könyvel, mert arra nem való, nem fogja senkinek az életét megváltoztatni, csak irányt mutat a témában. Az életvezetési tanácsadással foglalkozó könyvre, az arra fogékony olvasók figyelmét hívnám fel.

Meik Wiking


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Megjelenés napja: 2019. október 29. 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!