Szurovecz Kitti: Az ​egyetlen ismerős arc

Szurovecz Kitti könyveire a Sokszívű megjelenését követően figyeltem fel, és váltam a világának a rabjává. Az egyetlen ismerős arcot az áprilisi zalaegerszegi író-olvasó találkozó óta vártam. A kiadónak köszönhetően a könyvesboltokba kerülés előtt elolvashattam, amit nem tudok elégszer megköszönni. A könyvmolyok életében mérföldkőnek számít, ha egy régóta várt regényt a nagyközönség előtt elolvashatnak. Dorina és Nolen története egy tündérmese a valóság sötét bugyraiban, muszáj lenne mindenkinek megismernie, mert a mese mögött ott lapul a kegyetlen valóság amivel nap mint nap találkozzunk. 

Nézzük is miről szól Az egyetlen ismerős arc. 
(fülszöveg)

"A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik. Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története." 

Az első gondolatom a regény végeztével, hogy szóhoz sem jutok, Szurovecz Kitti ismét nagyot alkotott, egy kicsit elrugaszkodva az eddig megszokottaktól, de pont ezért szeretem az ő munkásságát, mert nem egysíkú, minden regénye más és más, és ezáltal az érdeklődési köröm is szélesedik. Műfajilag is már különlegesnek mondható az írónő tizenegyedik regénye, ami egy lélektani szerelmes történet. Az emberi lélek legeldugottabb zugába ástunk le Dorináékkal, ahonnan nincs visszaút, vagy minden sebet feltépünk vagy semmit. 

A történet két részből áll, az elsőt inkább informatívabbnak hívnám, mivel ezekben a fejezetekben nagyon sok információ hangzik el a két kulcs karakter jelenlegi életéről, problémáiról és a lehetséges megoldásról. A szerző az egész történetet itt alapozta meg, az elhangzottakra építette rá a második részt, ami sokkal mozgalmasabb és tündérmesébe illőbb lett. A második rész volt a kedvencem, nem az amerikai utazás miatt, hanem sokkal inkább a pszichológiai vonzata fogott meg. Megláthattuk, hogy mi történik két emberrel egy idegen országban egy rakat tévés társaságában. Igen egy sorozatot forgattak le, ami egy valóság show-nak felelt meg az én nézetem szerint. Ez a rész volt az amit fenntartásokkal fogadtam, de hihetetlenül nagyon jól sült el. Olvasás közben nem éreztem azt, hogy most Dorina és Nolen nem önmagát adta volna az út során, hanem pont az ellenkezője történt. Száz százalékosan a valódi arcukat, érzéseiket, kételyeiket mutatták meg messze az ismerőseiktől és a családjuktól, csak egymással, egymás gyógyításával foglalkoztak. Olyan múltbéli eseményekre jöttek rá ketten, amire ha otthon maradnak soha az életben nem derült volna fény. Az első rész kulcsfontosságú pillanata itt a végén visszaköszön, kiderül miért Nolen az egyetlen ismerős arc Dorina életében. Őszintén meg mondva tátva maradt a szám, amikor ehhez a részhez értem az olvasássorán. Az írónő bővelkedett meglepetésekben az olvasói számára, egy pillanatra sem hagyta, hogy elkalandozzon a figyelmünk. 


Magába szippantott Az egyetlen ismerős arc! 

Nagyon sokrétű Kitti könyve, egy poszttraumás betegségben szenvedő nőt ültetett egy nőcsábász férfi mindennapjaiba, és utána együtt várjuk, hogy mi fog történni. (...) Az elejétől a végéig nyomon követhető Dorina és Nolen jellemfejlődése. Miként válik egy kemény csajozó pasiból egy szeretni való hűséges férfi? Ha lehullik az álarc akkor mit találunk mögötte? Az emberi lélek kibontakozását egy pszichológus is örömmel olvasná, mert a gyönyörű tájleírások eltörpültek a szememben a lélektani részek mellett. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, tudom, hogy óriási kutatómunkája van az írónőnek Amerika bemutatásában, de bennem nagyon kevés minden maradt meg azokból a részekből, elsősorban nem arra fókuszáltam. Amikor már az hittem volna, hogy happy end lesz a vége, akkor kaptam az írónőtől egy óriási pofont, és csuktam be az e-book olvasómat és csak bambán néztem magam elé, hogy most ezt miért így kellett befejezni. 

Zseniálisan ért véget Az egyetlen ismerős arc! 

Ennyi lepötyögött karakter után sem jutok szóhoz. 

Összességében Kitti egy kedves megmosolyogtató regénnyel lepte meg az olvasóit, amit hosszú időre a szívünkbe zárunk és boldogan veszünk be a polcról a hosszú téli hideg zord estéken. Imádtam Dorina és Nolen történetét! Elsősorban a romantikára fogékony női olvasóknak ajánlanám ezt a könyvet, de nem utolsósorban a lélektan után érdeklődők is örömmel fogják elolvasni Az egyetlen ismerős arcot.   



Az egyetlen ismerős arc könyvbemutatója 2019. november 16-án 15.00 lesz az ELTE füvészkert kastélyának nagytermében. A kötet a helyszínen is beszerezhető és dedikálható lesz. Aki teheti menjen el és érezze jól magát.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

A megjelenés napja: 2019. november 11. 

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!