Nyáry Luca: Vigyázat, ​törékeny!

@adrykacska - moly


Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt. Rólad – Neked.

Amiről Nyáry Luca első könyve szól: 

A ​boldogságon nincsen lejárati dátum?

"Zsófi tizenhat éves, a legjobb barátja a fülhallgatója, az érzelmek kikészítik és fogalma sincsen hogyan tovább. Az anyja halála óta hibás puzzle darabként tengődik, élete egy véget nem érő lejtő. Zsófi retteg attól, hogy mi várja az alján, éppen ezért úgy dönt, hogy nem is akarja megtudni és helyette inkább az életből kivezető utat választja. Ehhez azonban még el kell intéznie valamit: meg akarja magyarázni a húgának, hogy miért teszi ezt. Zsófi összeszedi életének minden olyan eseményét, amely ehhez a naphoz vezetett; félrecsúszott estéket, kísértő emlékeket és kisiklott barátságokat. Vajon törvényszerű egy ekkora tragédia után az összeroppanás, vagy elcsíphetők azok a pillanatok, amikor még van választás? A keserédes és realisztikusan durva jelentekben bővelkedő regény ezekre is választ keres." 
(Forrás: ITT)



Nehéz írni erről a könyvről, mert a témája és ebből adódóan a célcsoportja is szegmentált. A mai kamaszok fejébe nem könnyű belelátni, mondhatnám azt is, hogy lehetetlen. A kulcs fogalma a regénynek a halál és annak feldolgozása. Felnőttként sem könnyű megbirkózni vele, nemhogy tizenhat évesen. A gyász feldolgozása négy fázisban történik, de Nyáry Luca ebben a történetben az első kettőre fókusztált, ami a tagadás és a harag, itt Zsófi ezt a kettőt éli át. Nehéz dolga van a kislánynak, mivel a nagymamája a temetés napján a lelkére kötötte, hogy tartania kell magát a család érdekében, így egy könnycsepp sem csordulhatott le az arcán a szertartás alatt. Ebben az életszakaszban egy anya elvesztése a világ összeomlásával egyenlő és muszáj kisírni magát az embernek, tombolni majd szépen lassan megnyugodni. A tinédzserek világában nem tudni, hogy aki a közvetlen környezetünkben van barát az milyen céllal áll mellettünk. Ahogy Zsófi esetében is láthattuk, hogy próbált az önpusztítás, önsajnálat feneketlen medrébe ásnia magát. A következő fázis az elfogadás lenne, amit nagyon nehéz elérni, és ha nem sikerül akkor a depresszió uralkodik az elme felett. Nagyon tetszett a regényben a színdarab, aminél azt éreztem, hogy Zsófi kilép a függöny mögül és végre kezd normálisan viselkedni. A másik ami kimondottan elnyerte a tetszésemet a levélforma volt, sokkal közvetlenebb megszólítást vont maga után. A lány testvére akár én is lehetnék, így nekem olvasónak íródott a levél a regény. 

Az ilyen jellegű művek nem minden ok nélkül születnek meg, ahogy egy kis utána olvasással megtudtam hogy a szerző is hasonló tragédián ment keresztül gyermekként. Innen ered a hiteles megfogalmazás, ami még közelebb hozza az olvasókhoz ezt a regényt. Manapság egyre több olyan könyv születik meg az ifjúsági irodalom berkein belül, amiről 10-15 éve tabu volt beszélni, nem hogy leírni. A Menő Könyvek jóvoltából az utóbbi pár évben tabukat döntögető regények árasztották el a piacot, aminek kimondottan örülök, mert korábban nem lehetett olvasni a depresszióról, a gyászolásról vagy akár a bulimiáról. Muszáj ezeket a témákat az ifjúsággal megismertetni és az ő szájízük szerint megfogalmazni, ebben óriási segítség, hogy az írók nagy része is még fiatal felnőtt.

Meghökkentő lett a külcsín, pont ez miatt figyeltem fel rá én is. Azokat a borítókat szererem amik egyből odavonzzák a tekintetett. Összességében nagyon örülök, hogy a kezembe került Nyáry Luca első regénye, ami hamarosan a zalaegerszegi könyvtár állományából is kikölcsönözhető, mert egy olyan művel lenne szegényebb a könyvtár amit szinte minden tinédzser kezébe oda kellene adni úton útfélen. Mindenkinek ajánlani fogom, mert támpont lehet ennek a korosztálynak a gyász feldolgozásában. Végig gombóc volt a torkomban és a gyomromban is, mert vitt előre a történet, de a témája miatt kicsit bástyákat húztam fel magam köré. A szerző stílusának és személyiségének köszönhetően gördülékenyen haladtak előre az események, és Zsófival együtt mi olvasók is belekerülhettünk abba a bizonyos spirálba amiből nagyon nehezen lehet visszatalálni a felszínre.

Megjelenés: 2019. október 10. 
Korhatár: 16 + 



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!