„Élni vagy túlélni” || Sienna Cole: Elmejáték

Sienna Cole, a lehengerlően izgalmas Lefelé a folyón című regény szerzőjének új lélektani thrillerében az emberi elme félelmetes játékaiban merülhetünk el. 

Amiről a könyv szól (…) 

„Tim Ellis látszólag ugyanolyan, mint minden tizenhét éves iskolás srác: szereti a zenét, rajong a videójátékokért, és próbálja megtalálni önmagát. Egy nap azonban állig felfegyverkezve érkezik az iskolába, és brutálisan kivégzi négy osztálytársát. A kiérkező rendőrség kereszttüzében őt is életveszélyes lövés éri, minek következtében kómába esik. Mike Marshall nyomozó magabiztosan lát neki az egyszerűnek látszó ügynek, azonban hamar fény derül rá, hogy a gyilkosság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak a vártnál. Ráadásul felbukkan egy koronatanú is, aki a tragédia okozta sokk miatt kihallgathatatlan. Marshall nyomozó szokatlan módszerhez folyamodik: egy, az iskolai lövöldözések lélektanában jártas pszichiáter, dr. Miranda Crane segítségét kéri. Vajon kik a felelősök abban, hogy a merénylet megtörténhetett? Ártatlanok-e az áldozatok? Van-e remény a gyilkos számára? Mike Marshall és dr. Miranda Crane óriási nyomás alatt dolgozva versenyt fut az idővel, és miközben lépésről lépésre felfejtik a szálakat, olyan megrázó titkokra bukkannak, melyekre még ők sem számítottak.” 

A kép forrása: ITT


Sienna Cole neve nem volt ismeretlen számomra, hiszen a Lefelé a folyón című könyvével már belopta magát a szívembe. Az Elmejáték szintén egy olyan regény, ami nem tűnik el nyomtalanul az olvasók szívéből. A tehetséges írónő egy olyan témát vett górcső alá, aminek a létezéséről mindenki tud, de senki nem mert még szembenézni vele. Iskolai zaklatásban, bántalmazásban ma rengeteg fiatal esik áldozatul csendben, hangtalanul. Ezek a gyermekkori traumák a későbbi felnőttkorban óriási torzulást tudnak okozni, aminek a következményeként félénk, visszahúzódó nyuszikat lök ki a társadalom magából. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy azon kivételes esetek közé tartozok, aki nem élte át az iskolai terrort. Nekem is volt benne részem, igaz nem sokáig, de akkor sem volt kellemes. A félelem miatt nem mer az ember senkinek sem szólni, mert annak komoly következményei lehetnek. Sienna Cole nagyon alaposan utánajárt a témának, hitelesen írja le az alá – és fölérendeltséget a kiközösítést és a bántalmazást a mai világágban. Egy ilyen fajta pszichológiai sérülésnek komoly következményei lehetnek, hiszen onnantól ha súlyos esetről beszélünk, akkor zavart elméjű egyénnel állunk szemben, aki akár veszélyes is lehet a körülötte levőkre. 

A karakterkészlet valós, a mindennapi életből vett személyiségjegyekkel dolgozott a szerző, pont ez miatt lett a regény ennyire ütős. A cselekménye letaglózott, hiszen a leírtak bárkivel és bármikor kortól és nemtől függetlenül megtörténhetnek. Pont ez teszi a Sienna Cole könyvét annyira különlegessé. A nyilvános megszégyenítésnek ma már inkább a közösségi média felületei adnak otthont a tinédzserek számára. Sokkal nagyobb törést tud az e fajta bántalmazás okozni, mint ha az testi lenne. 

Hatalmas élmény volt olvasni az Elmejátékot, még ha lapról-lapra törtem is össze. Emlékek ezrei kerültek a felszínre! Elsősorban felnőtteknek, pedagógusoknak, pszichológusoknak és szülőknek ajánlom ezt a könyvet. Ha elolvasod ezt a könyvet akkor ezer százalék, hogy kinyílik a szemed és másképpen gondolsz a témára, mint korábban. Szükség van az ehhez hasonló írásokra, mert valakinek hazánkban is meg kell írnia a tabu témákat, csak így változhat meg a társadalom. 



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!