Grecsó Krisztián: Vera

Grecsó Krisztiánt hazánk egyik legnépszerűbb írói között tartják számon. Generációk olvassák a könyveit, a könyvárban előjegyzést követően lehet csak a regényeihez jutni. A Vera megjelenésekor döntöttem el, hogy nincs mese most már nekem is meg kell ismerkednem az író munkásságával. A Mini-Könyvklub 12. utolsó havi könyvének választhattam volna Grecsó Krisztián egy korábban megjelent regényét (Mellettem elférsz), de sajnos hosszú volt az előjegyzési sor rá, így más mellett tettem le végül a voksomat. 


József Attila-díjas költő, író, aki 1976. május 18-án született. Az első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötet hozta meg számára. 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása már a Magvető Kiadó égisze alatt. 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye, amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul is megjelent. Következő regénye, a Tánciskola 2008 tavaszán, a Mellettem elférsz 2011-ben jelent meg, majd a regény 2012-ben AEGON-díjat nyert. A Megyek utánad 2014-ben, a Jelmezbál 2016-ban, a Harminc év napsütés 2017-ben került az olvasókhoz. 2019. márciusában jelent meg a Vera, és a kritikusok szerint az eddigiektől teljesen eltérő Grecsó-könyv lett. Sokan javasolták, hogy ha már az író könyvei felé kacsintgatok, akkor ezzel a frissen megjelent történettel kezdjem az ismerkedést. Igazuk lett! Pár oldal után a lapok között találtam magam, és az utolsó betűig ki sem szabadultam onnan. Hadd szögezzem le, hogy Grecsó Krisztián könyveit érteni kell, egy bizonyos érettség elengedhetetlen, mert ellenkező esetben nem jön át a mondanivalója, és unalmassá válik.  

Miről is szól a Vera? 

"Grecsó Krisztián új regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz. A történet Szegeden, 1980-ban játszódik. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mama meg minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józseffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?" (forrás: moly.hu)

Megjelenés dátuma: 2019. március 1.

A Vera nagyon sok emléket, érzést és bizonytalanságot hozott ki belőlem. Talán azért is nőtt a szívemhez, mert egy gyermek vívódásit olvashattam. A gyerekek és a felnőttek között ekkor még óriási szakadék tátong, ami csak az évek előre haladtával csökken. Mi van akkor, ha egy negyedik osztályos lánynak idő előtt kell felnőnie? Verának nemcsak az ő kis világában kell rendet tennie, hanem a családi titok leleplezése után a lelkében is. A regény olyan hétköznapi elemekből építkezik, ami ismerős az olvasók számára. Központi szerepet kapnak az osztálytársak, a barátok, a titkok, az első szerelem, az első fiú, a családi összejövetelek, valamint a felnőttek titokzatos világa. Rengeteg nosztalgikus pillanattal találkoztam, amiknél megálltam és boldogan vagy éppen szomorúan gondoltam vissza azokra az évekre. Jó volt Verával együtt átélni ezeket az eseményeket. Teljesen más már felnőtt fejjel egy-egy ilyen pillanat. Sokan azt mondják, hogy a fontos dolgok soha nem vesznek a múlt homályába, akkor nekem miért tűnt el nagyon sok gyermekkori emlékem, amikre ma már szinte nem is emlékszem, például az általános iskolás osztálytársaimra, valamint az első szerelmem kiléte is homályba veszett. Ez a könyv nagyon jó volt arra, hogy egy újabb próbálkozást tegyek ezeknek az emlékeknek a felkutatására. Sodródtam előre a történetben, Verával együtt csodálkoztam rá a világra. Vannak olyan családi titkok amiknek a hatására idő előtt kell felnőnie egy gyereknek. Hihetetlen, hogy a szerző felnőtt fejjel képes volt ennyire hitelesen visszaadni a gyermeki hangot és az atmoszférát. A történet kerek egész lett, de nyitott kérdések százai sorakoznak a fejemben, amik az olvasást követően a mai napig foglalkoztatnak. Fejlődésregény a Vera? Igen az, ha Verával együtt végig járjuk a gyermeki kíváncsisággal és makacssággal kikövezett utat, akkor mi magunk is fejlődünk, és ezáltal többek leszünk. Szemünk előtt válik a kislány felnőtté az őt ért lelki csapásoknak a következtében.

A regény elsősorban szépirodalmi mű, ami az arra fogékony olvasóknak szól.

A Vera tökéletes első lépcsőfok volt a Grecsó Univerzum felé. A megjelenés óta még csak két hónap telt és máris 90%-os az olvasók véleménye alapján. Kevés olyan regény van, ami ilyen rövid idő alatt ilyen sok ember szívébe belopta magát. Kívül és belül egyaránt igényes Grecsó Krisztián legújabb regénye. A szolid borító mögött egy igazi kincs bújik meg. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljd be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!