Az örömteli élet titka || Mogi Ken: Az ​ikigai kis könyve

Divattá vált az életvezetési könyvek megjelentetése és olvasása. Sokan a megváltást várják ezektől a kiadványoktól. Én elsősorban azért olvasok ilyen jellegű könyveket, mert érdekelnek a különböző országok életfilozófiái. Sorra vettem az északi országok életérzéseit: Hygge, Lagom, Sisu. Mindegyikben találtam olyan elemet, amit tudok alkalmazni az életemben. Az idei évtől a mindennapjaim részéve váltak ezek az apró morzsák, amiktől sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb vagyok. A lelki jólét és a jó közérzet tulajdonképpen elengedhetetlen része az életünknek, mert enélkül szorongunk, önértékelési problémáink lehet, szomorúvá válunk és végezetül felemészthet a sötétség. A minőségi élet alappillérjéről beszélünk akkor amikor a örömteli élet titkát kutatjuk. Az ikigai más, mint a hygge, lagom vagy akár a sisu, az ikigai a létezés értelmét jelenti, ami miatt miden reggel felkelünk és elindulunk az élet rögös útján. Ennek az életérzésnek az alapja az, hogy azt csináld amit szívvel-lélekkel szeretnél, és abba adj bele mindent és ne csak úgy ímmel-ámmal. Az ikigai egy egész életen át tartó folyamat, amitől szebb lesz a holnap. Mogi Ken Az ​ikigai kis könyvében életszerű példákat mutatott be az olvasóknak, amitől sokkal jobban kézzelfoghatóvá vált a fogalom. A rövid sztorikban megfogalmazódik, hogy ki hogyan éli meg az ikigait. Ha meg találtuk az élet értelmét, legyen az munka vagy hobbi, onnantól óriási erőre lesz szükség ahhoz, hogy azt hivatásszerűen végezzük. Amit örömmel csinálunk abba soha nem fogunk bele fásulni. A kiégés fogalma azokra a tevékenységekre vonatkozik, amit nem önszántukból végzünk. Mogi Ken könyve nagyon érdekes volt, de inkább volt tudományos mint ismeretterjesztő. Az esettanulmányokból mindenki le tudja vonni a tanulságot és a konklúziót. Olvastam a témában egy másik könyvet is, ami kifejezettem a vizualitáson keresztül hatott rám. Mogi Kenn könyve egy hiteles félig meddig önsegítő kiadvány. Az ikigai minden emberben ott van, csak meg kell találni és a tana szerint élni az életünket. 

Az ikigai az a titok, ami bennünk él. 

Fülszöveg
"Az ikigai egy gondolkodásmód, amely képes megváltoztatni az életünket. Egy csoda, amely megmutatkozik a japánok rekordszámba menően hosszú élettartamában és tudatosságában, valamint az ország szépségében. Ez az élettapasztalattal és bölcsességgel teli, lenyűgöző könyv végigvezet bennünket a teljes és egészséges élet útján. Megmutatja, hogyan hozzuk ki a legtöbbet mindennapjainkból – legyen szó a karrierünkről vagy a szabadidőnkről. A Tokióban élő, sikeres neurológus, író és rádiós műsorvezető szerző segít felismernünk és felfedeznünk saját ikigainkat." 
(forrás: moly.hu)

Eredeti megjelenés: 2017.

Érdekességek: 
"Önmagában az ikigai megtalálása azonban nem elegendő. Fontos, hogy cselekvésbe is fordítsuk, tegyünk az ikigai megvalósulásáért.” — állítja Buettner. (Forrás: ITT)

"A japán Okinawa-szigetén, ahonnan az ikigai származik, él a legtöbb száz éven felüli ember a világon." (Forrás: ITT)

Neki is van, nekem is van, neked is van. Szóval a boldogság kulcsa, hogy mindenki megtalálja a saját ikigaiját. Ehhez pedig a következő kérdésekre kell válaszolni:

- Mi az, amit igazán szeretsz?
- Mi az, amiben igazán jó vagy?
- Mi az, amiért megfizetnek?
- Mi az, amit a világnak adni tudsz?
(Forrás: ITT)



Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljd be az


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!