Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki ​hazudik || Megjelenés előtti olvasás

Az vagy, amire klikkelsz

Amiről Seth Stephens-Davidowitz könyve szól:

  • Nő-e ​az erőszakos bűncselekmények száma a média hatására? 
  • Mennyit szexelnek ténylegesen az emberek? 
  • Hányan vannak, akik el is olvassák a könyvet, amit megvettek? 
  • Kijátszhatjuk-e a tőzsdepiacot? 
  • Hány rasszista élhet valójában az egyes országokban? 
  • Te tényleg az vagy, amire klikkelsz?
"Seth Stephens-Davidowitz, a Harvardon végzett közgazdász, a Google volt adattudósa, a New York Times rovatvezetője szerint az, amit az emberekről gondoltunk, nagyrészt totális tévedés. Hogy miért? Azért, mert az emberek hazudnak. Hazudnak a barátaiknak, a szeretőiknek, az orvosuknak, a közvélemény-kutatóknak – és önmaguknak is. Csakhogy az internet korában már nem kell arra hagyatkoznunk, amit az emberek magukról mondanak! A keresőmotorok, a közösségi oldalak, a randi- és a pornóoldalak digitális aranybányák a Big Data kutatóinak. Valós képet adnak arról, mit gondolnak, mit akarnak, mit tesznek valójában az emberek. Ezekből az adatokból megtudjuk, milyenek is vagyunk mi ténylegesen – ami lehet vicces, de akár sokkoló is. Ám mindenképpen elgondolkodtató. A Big Datától szinte mindent megtudhatunk az emberi természetről – feltéve, ha azt kérdezzük tőle, amit kell." (Forrás: moly)


Várható megjelenés 2019. március 27. 


A könyv végére érve kifordultam önmagamból. Miért is? 2019-re már nincsenek titkok, ha használjuk az internetet, ugyanis minden kattintásunkat jegyzi egy szerver, amit onnan soha nem tudunk kitörölni. Hosszú évekre visszamenőleg minden egyes keresőkérdésünknek nyoma marad a világhálón. Félelmetes, hogy az ezzel foglalkozó kutatók megtudhatják a legféltettebb titkainkat is, amit senkivel sem mertünk megosztani. Gondoljunk csak bele, hogy ami bennünket érdekel, de nem merünk rákérdezni embertársainktól, azt kapásból az interneten nyomozzuk ki, legyen az betegséggel kapcsolatos, vagy akár nemi identitással, házassággal, gyermekvállalással. Megfogalmazódik bennünk a gondolat, és mielőtt bárkit is beavatnánk a minket érdeklő kérdéskörökbe, előbb értesül arról a világháló, mint a családunk. Ugye milyen bizarr? Ezt így kielemeztem magamban, és szomorúan álltam a tükör előtt, hogy atyaég akkor most mi is van? A könyv elsősorban azt mutatja be, hogy internetes kereséseink leleplezik a legbensőbb gondolatainkat és vágyainkat: ahelyett, hogy hagyományos kérdőíves vagy más módon megkérdeznénk őket, Stephens-Davidowitz egyszerűen megnézte, mire is keresnek rá az emberek az esti órákban. Megdöbbentő a válasz erre a kérdésre. Nagyon sokat elárulhat egy-egy ember életéről, személyiségéről az internethasználati szokások. Olyan ez mintha egy embernek két élete lenne, egy amit a valóságban él meg, és egy másik amit az online világban. Találkozik ez a két élet, vagy akkora a szakadék közte, hogy képtelenség egy síkra hozni őket? 

Forrás: ITT


Seth Stephens-Davidowitz, a Google volt adatelemzője több ezer ember kattintásait elemezte, közös jellemzők után kutatva. Rengeteg érdekes közös vonást talált, mint a születési helyhez közeli egyetem vagy - és most figyeljünk - a bevándorlók közelében felnövés is fontos szerepet játszott a sikerhez vezető úton. Egy teljes fejezetet szentel a könyvében ennek a kérdéskörnek, hogy a sikerhez vezető utat mik befolyásolhatják. A szegény családból származó gyermeknek van-e nagyobb esélye egy jobb élet eléréséhez vagy a tehetősebb társának? Erre megszületett a válasz a Mindenki hazudik című könyvben, meglepő eredményt tárt elénk a szerző. A könyv kulcs fogalma a Big Data, ami a 21. században nagyon fontos szerepet tölt be. A múlt félévben a PTE-BTK Könyvtártudomány szak egyik konzultációjára pont ez a témát választottam a félévnek, igaz akkor a könyvtárak szemszögéből vizsgáltuk. A Big Data olyan adatállomány feldolgozását teszi lehetővé, melyek annyira óriási méretűek, hogy a feldolgozásunk a meglévő eszközökkel lehetetlennek bizonyul. Röviden és tömören a Big Data a nagy mennyiségű és sebességű adatok változó feldolgozásáról szól. Ezeknek a feldolgozása pillanatokon belül megtörténik, és máris megkaphatjuk a kérdésre várt választ. Az életünk ettől a perctől fogva egy nyitott könyvvé válik a tudósok számára. 


Seth Stephens-Davidowitz

Amikor először megláttam a könyv borítóját, és még a fülszöveget sem olvastam el, akkor azt hittem, hogy egy pszichológiai thrillert takar az. A külső egy az egyben ezt sugallta, de jobban szemügyre véve a könyvet, sokkal többet kaptam tőle, mintha egy szimpla regény lett volna. Az adatok elemzése pazar, egyik érdekesebb megoldást rejtett, mint a másik. Valamilyen szinten választ kaphattunk arra, hogy az USA-ban a választások környékén hányan merik felvállalni a hovatartozásukat és, hogy hányan bújnak inkább az online világba. Meglepő a válasz erre is. Talán már nincs is értelme a hagyományos kérdőívezésnek, ott elenyésző az őszinte válasz. 

Az Athenaeum Kiadónak köszönhetően olvashattam a megjelenés előtt Seth Stephens-Davidowitz Mindenki ​hazudik című könyvét, amit mindenkinek ajánlok, megdöbbentő hatással tud lenni az emberre. A tudományosság ellenére nagyon olvasható volt a kötet, aminek következtében vélhetőleg sok háztartásba eljuthat az ige.  

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!