Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt ​a kávé kihűl

A könyv eredeti borítója. Forrása http://justbapp.blogspot.com oldal. 


Kavagucsi Tosikadzu 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagy sikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

Fülszöveg:
"Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.
  1.  Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban. 
  2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg. 
  3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket. 
  4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket. 
  5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.
Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg."
(Forrás: www.moly.hu)

Szemet gyönyörködtető mind két borító. 

Nem egyszerű erről a könyvről véleményt formázni, mivel olvasni sem volt könnyű a sok japán névnek köszönhetően, de ez nem hibája a történetnek. A regény egy különleges helyre repít el bennünket, ahol a lehetőség adott az időutazásra. A fülszövegben leírt öt szabály betartásával visszaröpülhetünk a múltba. A Funiculi Funicula nem az a kimondottan bájos kávéház lehet a leírtak alapján, mivel a helyiség egy pincében kapott otthont, ahol még ablak sincs, de ennek ellenére szép számú törzsvendéggel büszkélkedhet. Valószínűleg a hely különlegességének köszönhetően van ez így, a kávézóban van egy különleges szék, ahova ha leül az ember akkor egy kávé idejére visszarepülhet a múltba, de ezt a széket nem könnyű megkaparintani, napjában csak egyszer áll fel róla az a nő, akinek ez a törzshelye. A szabályok kemények, de megéri az áldozatot. Sokszor gondolok arra, hogy milyen lenne visszamenni a múltba, és a meg nem válaszolt kérdéseimre talán választ kapnék. Nagyon sok homályos folt van az életemben, amire ha szeretnék, sem tudok visszaemlékezni, az agyam elzárta előlem ezeket az információkat. Ha nemcsak a regényben létezne ez a kávézó, akkor biztosan én is egy lennék a sorban állók közül. Főleg így, hogy komoly tétje nincs, csak információszerzés céljából történik az egész. Ami a legjobban tetszett a könyvben, hogy a lassú víz partot mos elvet követi az író, hagyja, hogy az olvasó jöjjön rá minden apróságra, ami ebben a négy történetben fellelhető. Nem erőszakosan tolja a cselekményt az olvasó szeme elé.

A japán nevek csengése nagyon hasonló, szokni kell őket, én személy szerint eleinte teljesen elveszettnek éreztem magam, de a végére már elég jól mentek a nevek, és velük együtt a nemek megkülönböztetése.

A Mielőtt a kávé kihűl című könyv négy kisebb novellát - vagy hívjuk inkább történetnek - tartalmaz. A Szerelmesek történet főszereplője Fumikó, akit a kedvese elhagyja, mert szeretne szerencsét próbálni Amerikában. A sztori különlegessége, hogy ezt éppen a kávézóban beszélik meg és tulajdonképpen a Szerelmesek novella felvezetője az egész egységnek. Itt derülnek ki a szabályok, és történik meg a könyv első időutazása. A négy történet közül ez volt a legrövidebb, és leginformatívabb. Talán az egyik legszomorúbb történetet mesélni el a Házaspár, aminek a főszereplője egy idős pár, ahol a férfi Alzheimer-kórra küzd. Már maga ez a betegség is összeszorítja az emberek szívét, mindenki tudja, hogy milyen lefolyású, illetve romboló hatású. A kor egytől egyig elveszi az összes korábbi emléket, élményt, és személyeket a betegtől. A férfi, aki már nem emlékszik az ő szeretett feleségére, egy levelet szeretne átadni neki a múltban, amiben leírja, hogy az asszony miként cselekedjen akkor, ha már a kór eluralkodott rajta. A levelet olvasva potyogtak a könnyeim. A harmadik és a negyedik történet is hasonlóan hatott rám mint ez. A Nővéreket olvasva rájöttem, hogy rövid az élet, és nem szabad senkit sem elmarni magunk mellől, mert utána fájdalmas lesz a búcsú pillanata. A második legfájdalmasabb novella az Anya és gyermeke volt. Az önfeláldozás mintaképe olvasható itt. Igazából mind a négy történetnek egyazon mondanivalója volt, hogy minél több időt töltsünk  a szeretteinkkel, és ez az idő lehetőleg tartalmasan teljen. Rávilágított arra, hogy az élet mulandó, és soha nem lehet tudni, hogy kit mikor látunk utoljára. Minden pillanatot úgy kell megélni, mintha az lenne az utolsó, ebből kifolyólag haraggal soha nem szabad elválni. 

Kavagucsi Tosikadzu


Nem tudom, ki hogyan van vele, de nekem a négy különböző történet ellenére is kerek egész történetet kaptam. Nem éreztem tipikusan a novellás kötet érzését. Kavagucsi Tosikadzu zseniálisan tárta elénk a legfontosabb kincsünket, a szeretteinket. Aki érző ember, annak a szíve mélyére hatolt ez a könyv. A külsejének köszönhetően öröm volt kézbe fogni Kavagucsi Tosikadzu regényét. Kimondott célcsoportja nincs ennek a műnek, mert szinte bárkinek az életébe beleillik. Mindenki azonosulhat az olvasottakkal. Mielőtt a kávé kihűl egy lassú folyású mű, amiben az idő múlását nem vesszük észre.

A Kossuth Kiadónak köszönhetően jutott el hazánkba Kavagucsi Tosikadzu regénye, ami egy nagy sikerű színdarab nyomán íródott.

A könyv adatai: 
Szerző: Kavagucsi Tosikadzu
Cím: Mielőtt ​a kávé kihűl
Eredeti cím: Before the Coffee Gets Cold
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018. 
Oldalszám: 240 oldal


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!