Dee Dumas: Piszkos alku

Dee Dumas a nagy sikerű Marokkói szerelem és a Tiltott vágy című regényei után ezúttal Franciaországban és Egyiptomban kalandozva keresi a választ a kérdésre: 
vajon milyen vékony a határvonal szerelem és gyűlölet között.

Pár mondatban a történetről. 

Engedd, ​hogy téged is megbabonázzon a Kelet csábító illata! 

"Mathieu Darrieux nagy álma vált valóra, amikor megalapította párizsi parfümgyárát, melyet lányával közösen vezet. A francia parfüm különleges, keleties alapanyagait egy kairói férfitól, Qasimtól szerzi be, akivel végül társtulajdonosi viszonyba kerülnek, így a cég óriásivá növi ki magát. Egy félreértés azonban nemcsak a két férfi barátságát, de a társtulajdonosi viszonyukat is tönkre teszi, aminek következményeként Qasim kilép a cégből, ezzel a csőd szélére sodorva egykori üzlettársát. Zoé, Mathieu lánya, nem tudja tovább nézni apja álmának megsemmisülését, ezért úgy dönt, Kairóba utazik, hogy segítséget kérjen Qasimtól. Bár a férfi elutasítja őt, a fiának, Zakariának megesik rajta a szíve. Zakaria hiába szerelmes évek óta Zoéba, képtelen önzetlenül segíteni a lánynak, ezért egy olyan tisztességtelen ajánlatot tesz, ami miatt a nő gyűlölete a férfi iránt tovább mélyül. Vajon egy fiatal nő feláldozná magát az apja álma miatt? S ha igen, beleszerethet egyáltalán a gyűlölt férfiba? Ráadásul előbb-utóbb szembesülnie kell Zakaria múltjával is. S mi történik akkor, ha ebből a múltból felbukkan egy ismeretlen gyermek?"
(Forrás: https://moly.hu/konyvek/dee-dumas-piszkos-alku)


Dee Dumas neve nálam egyenlő az arab világot bemutató íróéval. Az eddig megjelent regényeiben is ezt a világot tárja az olvasói elé. Bátran ki merem jelenti, hogy a most megjelent könyve az egyik legjobb, és egyben a legérettebb munkája. Idővel sikerült révbe érnie. Ezúttal olyan világ előtt nyílt meg a kapu, amit kicsit más aspektusból már a Tiltott vágyban olvashattam, de most sokkal jobban élveztem, és olyan érzés kerített a hatalmába, mintha én is jelen lennék a lapok közt. Furcsa, de egyben rettenetesen jó érzés járt át. A Piszkos alkuban két külön világot mutat be a szerző, ami kilométerre is nagyon messze van egymástól, és kultúrájában is óriási ellentétek húzódnak köztük. Ezek ellenére igaz szerelem szövődik a lapok között, amit a megvetés, a megalázás, a fájdalom, az öröm, a szerelem és a bizonytalanság jár át. Vajon boldogok lehetnek ilyen körülmények között a fiatalok vagy csak a szenvedés vár rájuk. Európai nő boldogulhat-e az arab világban? Az arab kultúra alkalmazkodik-e az idegen országból érkező szerelemhez? Ezekre a kérdésekre mind megkaphatjuk a választ, ha elolvassuk Dee Dumas legújabban megjelent regényét, aminek a második része 2019 tavaszán érkezik a könyvesboltok polcaira. 

Az író a romantikus regényén keresztül részletesen mutatja be külön-külön a két világ történelmét, már néha az az érzésem támadt, hogy én is ott vagyok, hol Franciaországban, hol pedig Egyiptomban. Az egyiptomi kultúra és a történelem mindig is a gyengém volt. Évekkel ezelőtt faltam azokat a könyveket, amik ezt a világot mutatták be az érdeklődőknek. Közelebbről megismerkedhettem a parfüm készítés csínjával. Betekintést nyerhettünk a parfüm rövid történetébe, például azt is ebből a könyvből tudtam meg, hogy amikor a keresztények terjeszkedni kezdtek a parfüm szinte teljesen feledésbe merült, mivel ők egy pogány szernek tartották, és tiltották a használatát. Közben azt is megtudhattuk, hogyan lett Párizs a parfümgyárak nagy városa, és ezzel szépen vissza is kanyarodunk a történethez, ahol Zoé és Zakaria szerelme kibontakozik, majd a következő snitt már Egyiptomban repít minket, ahol kezdődik egy kisebb kálvária a fiatalok körül. A csodálatos, szívszaggató történet az emberi érzéseket, sorsokat mutatja be az olvasóknak. Kultúráktól független a szerelem, és az azzal járó bonyodalom. Most is bebizonyosodott, hogy a szív és az ész párharcából soha nem kerülhetünk ki győztesen, mert mindegyik elemnek igaza van, csak meg kell találni az arany középutat. 

Négyszáz oldalnyi érzelmi hullámvasútra ültem fel Dee Dumassal. 

Az érzelmi skálán létező összes érzéssel találkoztam a regény során. 

Az író egyik légpörgősebb alkotását tartottam a kezembe, már nagyon várom a folytatást. 

Amikor már azt hittem, hogy minden rendben van, és a fiatalok boldogságban élhetnek, akkor jött az újabb csapás, és kezdődött elölről az aggódás, a tipródás és a körömrágás. Az események folyamatosan nem várt fordulatokat vettek, és ennek köszönhetően vált izgalmassá a Piszkos alku. Zoe és Zakaria története nagyon a szívemhez nőtt, kíváncsian várom, hogy milyen kalandokba lesz részünk a második részben, ami a Piszkos titok címet kapta a sorozatban. 

A sorozat címe telitalálat lett (Szerelem vihara), és ez mellett az első résznek a címe (Piszkos alku) is pontosan leírja a könyvet röviden. Itt egy piszkos alkuról van szó, ami kiugrasztotta a nyulat a bokorból. A második rész (Piszkos titok) is hasonló jelentéstartalommal bír majd? 

Ajánlom mindenkinek, 
  • aki szereti a romantikus történeteket.
  • aki szereti a misztikus kelet varázsát.
  • aki vonzódik az arab világhoz, és éppen ezért szívesen olvasnak róla. 
  • aki szereti a sallangoktól mentes romantikus regényeket. 

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!