J. R. R. Tolkien: Karácsonyi ​levelek

Röviden a történetről
"Tolkien ​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek." (Forrás: www.moly.hu)

Valami álomszép.

A mű eredetileg 1976-ban jelent meg, sok-sok évvel később Magyarországon is olvashatták a rajongók, de azóta már többször újra életre kelt. Minden kor számára aktuális, és szívet melengető történetet mesél el az író. Tolkien a karácsonyi leveleket a gyermekeinek írta 1920 és 1942 között, akik minden évben újabb és újabb levéllel lepték meg Karácsony apót. Minden kisgyermek ír pár kedves sort a messzi apónak, akitől csak a meglepetések érkeznek válaszként, de Tolkien gyermekei számára sokkal értékesebb ajándék landolt az ünnepek környékén, mint a Karácsony apó ajándékai, ez pedig a válaszlevél tőle. A levelekből tökéletes korrajzot kaphatunk, ami telis-tele volt problémákkal, nélkülözéssel, de mégis egy bolondos, hóbortos világ alakjaival ismerkedhettünk meg, ami 42 éven keresztül boldoggá tette a gyerekeket.

A kezemben tartott kiadás valami álomszép lett: kemény fedeles, ezúttal fényes minőségi papírra nyomták az író leveleit, ami az eredetieket is tartalmazza. Sokkal személyesebb így a kiadvány, mintha csak a gépelt szöveg lenne némi illusztrációval. A korábban már ismert stílusjegyek köszönnek vissza ebben a gyerekeknek szánt regényben, de álljunk meg itt egy pillanatra, valahol azt érzem, hogy nem teljesen a gyermek irodalomhoz tartozik Tolkien ezen munkája, hanem a felnőtteknek is erősen ajánlott egy olvasásra, hiszen nagyon sok mindent tanulhatunk belőle, például azt is, hogy nem minden a pénz, elég néha egy-egy kedves gesztus vagy szó is a legszebb pillanatok éléréséhez. Az író családját sem vetette fel a pénz a két világháború közötti időszakban, sokszor csak apróság jutott a fa alá, és természetesen az elmaradhatatlan válaszlevél, vagy néha csak a levél. Mégis mosolyt csalt az apróságok arcára. A szerző a levelekben kitér a nagy szegénységre, amely a világban ütötte fel a fejét. Az írásokat átjárja egyfajta szomorú, melankolikus hangvétel. Mennyire igaz, hogy a legértékesebb történeteket az élet írja, hiszen a kezemben tartott könyv tökéletesen van felépítve, hiszen pont a háború kellős közepén kapja meg a legkisebb gyermek, Priscilla az utolsó levelet. Értékes írás kerül a rajongók kezei közé. A húsvér embert ismerhettük meg egy személyesebb atmoszférában. Tolkien a leveleket hosszú éjszakákon keresztül körmölte, és mellé szebbnél szebb rajzokkal díszítette azokat. Amikor Karácsony apó mellé a Koboldok és a Jegesmedve is betársult, akkor már újabb írásképet kellett kitalálni, amivel még izgalmasabb és valóságosabb lett ez a kis móka.

Ez a történet előfutára a későbbiekben megismert Tolkien világnak, egy-egy későbbi karakter előfutárai bukkannak fel Karácsony apó történetei között. 


A könyv adatai:

Szerző: J. R. R. Tolkien
Cím: Karácsonyi levelek
Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2016
Eredeti megjelenés: 1976
Oldalszám: 192
Fordította M. Szabó CsillaFalcsik Mari 
Kukkantsunk bele a könyvbe:




Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az
~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!