Egy könyv, amit a szerzője 30 éves kora előtt írt || Nincs időm olvasni kihívás - október


Egy újabb hónap köszöntött ránk, és ez nemcsak az igazi ősz beköszöntével egyenlő, hanem a Nincs időm olvasni kihívás legújabb témája is napvilágra került. Október hónap témája: „egy könyv, amit a szerzője 30 éves kora előtt írt”. Kihívás a szó szoros értelmében, alapos kutatómunka eredménye a lent olvasható könyvajánlóm. A csoport közös olvasmánya ezúttal Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére című könyv lett. Néhány szó a könyv keletkezéséről: A műben Kesey veteránkórházi munkatapasztalatairól írt. A regény 1959-ben készült el, de csak 1962-ben jelent meg nyomtatásban. Nagy vihart kavart szexuális tartalma miatt, de ma már az egyik legjobb amerikai irodalmi művek között tartják számon. A regény magyarul először Bartos Tibor fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, 1972-ben. 

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Megjelenés éve: 1962 – A szerző életkora: 27

Merész, egycélú lendület, izgalmas cselekménybonyolítás, kitűnően megszerkesztett jelképrendszer, bizarr és mégis hiteles emberábrázolás jellemzi a művet. A színhely: egy elmegyógyintézet. A szereplők: ápoltak és ápolók. A téma: talpra tudnak-e még állni a szánalmas emberroncsok? A regény azt sugallja, hogy a reménytelen kiszolgáltatottságban is lázadni kell az embertelenség ellen, mert az áldozat – fájdalmas bár – nem céltalan: talán van még visszatérés az elveszett emberséghez. 

Danielle Steel: Megváltó ​szerelem
Megjelenés éve: 1977 – A szerző életkora: 30

Kezia Saint Martin irigylésre méltó életet él. Ám ragyogó külseje, milliós öröksége, előkelő vőlegénye és hatalmas írói tehetsége ellenére nyomasztja rangjának súlya, viszonyainak homályossága és nem leli életének értelmét. Keresi önmagát, míg a szenvedély szavát követve meg nem járja a poklok poklát, s irgalmatlan szenvedésen át el nem jut a józan önismeret tiszta világába. 

Zakály Viktória: Szívritmuszavar
Megjelenés éve: 2012 – A szerző életkora: 27

A lány nem hisz a véletlenben, csak a sorsban, a fiú nem hisz a szerelemben, csak a kötelességben. Évek óta ismerősök, látták egymást egyetemi előadótermekben és folyosókon. Mindketten érezték, hogy ez a kapcsolat több lehetne, de soha nem lépték át a határt, nem közelítettek egymáshoz, az érzés beleveszett a szürke hétköznapokba. A sóvár vágyakozásról és egy gyönyörű, felkavaró szerelemről szól ez a regény, mely igaz történeten alapul. 

Dragomán György: A ​pusztítás könyve
Megjelenés éve: 2002 – A szerző életkora: 29

Bűn. Felelősség. Fegyverek. Szerelem. Halál. Egy regény, amelyet nem lehet letenni. Egy lendülettel kell végigolvasni, odaadó figyelemmel: a főhőshöz hasonlóan az olvasónak sem szabad eltévednie a jelek és döntési helyzetek útvesztőjében. A könyv világa, a halálosan csendes, titokzatos erdő és a város, ahol már csak tárgyi emlékeiben él a múlt, nyomasztóan ismerős: szinte a bőrünkön érezzük, hogy ez a hely és ez az idő itt van, egészen közel. 

Stephen King: A ​ragyogás
Megjelenés éve: 1977 – A szerző életkora: 30

A ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van. A Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll. Egy úgynevezett. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, ami a múltban már megesett. Mígnem a Szálloda szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör. Az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók. 

Grecsó Krisztián: Isten ​hozott
Megjelenés éve: 2005 – A szerző életkora: 29

A ​Klein-napló egy titokzatos titkárnő irománya, mely arra emlékezik, ami majd csak ezután lesz. Mindenki mást olvas ki belőle, a falusiak többsége azonban úgy véli, hogy a saját haláluk időpontját jósolta meg benne – nem tudni, ki. Vagyis a Klein-napló egy halottaskönyv. Talán a múltban elkövetett, talán a jelenben és a jövőben megeső bűnökért, esetleg mindkettőért: ez a büntetés. A kétely, a bizonytalanság, a nézeteltérések és az irracionális események sora, melyeket a szöveg rájuk szabadít. Életre kelnek az árnyékok, „felkötik magukat" a kutyák, aztán holtukban mégis életet kölykeznek. 

Márai Sándor: Idegen ​emberek
Megjelenés éve: 1930 – A szerző életkora: 30

Az Idegen emberek az emigráns élet magányosságának, idegenségtudatának regénye, a szerző párizsi élményeinek lecsapódása. 1930-ban jelent meg először ez a regény, amely az első világháború utáni életérzés egyik legszemléletesebb tükrözője. Hősei ahhoz az "elveszett nemzedékhez” tartoznak, amelynek vergődéséről az ekkortájt keletkezett legtöbb európai regény fájdalmas képet rajzol. A két kötet most egybefűzve lát napvilágot. 

Baráth Viktória: Egy ​év Rómában
Megjelenés éve: 2018 – A szerző életkora: 29

"Az Egy év Rómában egy szívszorító történet önmagunk elfogadásáról, az élet szépségeiről és a minden akadályt leküzdő szerelemről." Az írónő humora egyedi és utánozhatatlan. Imádtam az apró kis humorbombákat, melyektől még életszerűbb lett ez a naplóregény. 

A hónap könyve: Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére 

Szabados Ági hónapról hónapra egyre izgalmasabb témákkal lepi meg a követőit. Őszintén szólva sokkal jobban szeretem azokat a hónapokat, amikor kutatnom kell a könyvajánló elkészítéséhez. Testhez álló ez a feladat, hiszen a napi munkám során is számos tájékoztató kérdésekkel keresnek fel a könyvtár olvasói. 

Olvasásra fel! 
Találkozunk novemberben is, a következő téma nyilvánosságra hozatalakor. Addig is keressétek könyvtárunkban a folyamatosan frissülő könyvajánlót



A felhívásról egy korábbi posztomban olvashattatok, 
mely IDE kattintva elérhetővé válik mindenki számára. 

~ Szabó Adrienn ~


Forrás: A könyvek fülszövegei részben a www.moly.hu oldalról származnak / A kép Szabados Ágnes Facebook csoportjából származik. 









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!