A tudomány oltárára feküdt a szerelem || Vicki Grant: 36 ​kérdés, amitől rád kattantam

A bájos borító mély pszichológiai témát rejt, amit könnyed romantikus köntösbe csomagolt az író a fiatalabb generáció kedvéért. Vajon létezik olyan, hogy harminchat kérdés feltétele után kialakuljon két idegen ember között valamilyen vonzalom? Vicki Grant bebizonyítja számunkra, hogy a szerelem is csak színtiszta pszichológia, és ha megfelelő szögből közelítjük meg a másik felet, akkor ki fog alakulni a vonzalom. 

Lássuk, miről is szól a kezemben tartott könyv!

"HILDY és PAUL egy pszichológiai kísérletre jelentkeznek, ami arra a kérdésre keresi a választ: megtervezhető a szerelem? A kísérlet 36 kérdést tartalmaz, köztük azt: „mi a legszörnyűbb emléked?” vagy „mikor énekeltél magadnak utoljára?”. Mire Hildy és Paul végigérnek a kérdéssoron, mindketten sírtak és nevettek, hazudtak és összezavarodtak, elmenekültek és visszatértek és az őrületbe kergették egymást. És mindketten rájöttek a titokra, amit a másik olyan elszántan próbált elrejteni. De vajon egymásba is szerettek?" (Forrás: www.moly.hu)

A tudomány oltárára feküdt szerelem


Az évszázad legnagyobb kérdése, hogy előidézhető-e a szerelem? Szerény véleményem szerint ezt az érzést nem lehet megtervezni, vagy jön, vagy nem. A szerelem a vonzalmon alapszik, ha két ember között működik a kémia, akkor mindegy milyen úton, de egymásra találnak. Az író erre az elméletre cáfol rá a könyvén keresztül. Hildy és Paul korábban soha nem találkoztak, egy kísérlet részesei lettek, amiben harminchat kérdést kellett egymásnak feltenniük, és a lehető legőszintébben válaszolni arra. A kommunikációnak köszönhetően kezdett kialakulni köztük egyfajta barátság, ami idővel vonzalommá alakult át. A kérdések megválaszolása során a két személy egyre bensőségesebb viszonyba került egymással, arra lettek figyelmesek, hogy hiányolták a másik társaságát. Valahogy így kezdődnek a kapcsolatok is. 

"A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett igazolt ismeretek gondolati rendszere. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük." (A meghatározás az egyetemi jegyzeteimből származik.) Ahogy a fogalom magyarázatában is olvashattuk, a tudomány képes mindent megmagyarázni, tényekkel támasztja alá az érveit. A szerelem kérdésében is ezt az elvet alkalmazza. Felteszi azt a bizonyos 36 kérdést, és várja a tudományos eredményt. 

Tehát ezek szerint a recept egyszerű. A tudomány szerint elég a lent felsorolt 36 kérdést  feltenni egymásnak, és a szerelem bekopogtat az ajtónkon. 

1. Ha a világon bárkit választhatnál, kit hívnál meg vacsoravendégnek?
2. Szeretnél híres lenni? Hogyan?
3. Volt már olyan, hogy egy telefonbeszélgetés előtt elpróbáltad, hogy mit fogsz mondani? Miért?
4. Számodra miből állna egy „tökéletes” nap?
5. Mikor énekeltél utoljára magadnak? És mikor valaki másnak?
6. Ha 90 évig élhetnél, és életed utolsó 60 évére megőrizhetnéd egy 30 éves szellemi képességeit vagy testét, melyiket választanád?
7. Van valami titkos megérzésed arról, hogy hogyan fogsz meghalni?
8. Mondj három dolgot, amiről úgy tűnik, hogy közös benned és a partneredben!
9. Miért vagy a leghálásabb az életben?
10. Ha megváltoztathatnál valamit abban, hogy hogyan neveltek fel, mit változtatnál meg?
11. Meséld el a partnerednek életed történetét négy percben, olyan részletesen, ahogy csak belefér!
12. Ha választhatnál, hogy holnap reggeltől legyen egy új tulajdonságod vagy képességed, mit szeretnél?
13. Ha egy kristálygömbből megtudhatnád az igazságot magadról, az életedről, a jövődről vagy bármi másról, mit szeretnél tudni?
14. Van olyasmi, amiről régóta álmodozol már, hogy egyszer megcsinálod? Miért nem csináltad még meg?
15. Mi életed legnagyobb teljesítménye?
16. Mi a legnagyobb érték számodra egy barátságban?
17. Mi életed legszebb emléke?
18. Mi életed legrosszabb emléke?
19. Ha most megtudnád, hogy egy év múlva meghalsz, változtatnál valamit az életeden? Miért?
20. Mit jelent számodra a barátság?
21. Milyen szerepet játszanak az életedben a szerelem és az érzelmek?
22. Felváltva nevezzétek meg egy-egy jó tulajdonságát a másiknak! Összesen ötig jussatok el!
23. Mennyire szoros és meghitt a kapcsolatod a családoddal? Szerinted boldogabb gyerekkorod volt, mint az emberek többségének?
24. Milyen a kapcsolatod édesanyáddal?
25. Mondjatok három olyan igaz állítást, ami úgy kezdődik, hogy „mi mind a ketten...”! Példa: „mi mind a ketten úgy érezzük most, hogy...”
26. Fejezd be ezt a mondatot: „bár lenne valaki, akivel megoszthatnám...”!
27. Ha partnerednek közeli barátjává válnál, mondd el, mit kéne neki tudnia rólad!
28. Mondd el partnerednek, hogy mit szeretsz benne, de egészen őszintén, olyan dolgokat is felsorolva, amiket az ember nem szokott egy ismeretlennek mondani!
29. Meséld el a másiknak életed legkínosabb pillanatának történetét!
30. Mikor látott utoljára valaki sírni téged? És mikor sírtál utoljára egyedül?
31. Mondj valamit a partnereddel kapcsolatban, amit már most szeretsz benne!
32. Mi az, ami olyan komoly dolog, hogy nem szabad vele viccelni, már ha egyáltalán vannak ilyen dolgok?
33. Ha ma éjszaka meghalnál úgy, hogy addig már nem is kommunikálhatsz többet egyáltalán senkivel, mivel kapcsolatban sajnálnád a legjobban, hogy nem mondtad el valakinek? És miért nem mondtad el még ezt neki sosem?
34. Kigyullad a házad és benne minden tulajdonod. Kimentetted már a szeretteidet és háziállataidat, de már csak egyvalamiért tudsz visszarohanni, hogy kimentsd. Mi lenne az? Miért?
35. Családtagjaid közül kinek a halálát lenne a legnehezebb feldolgoznod? Miért?
36. Mondd el egy személyes problémádat, és kérd a partnered tanácsát, hogy ő hogyan oldaná meg! Aztán kérd meg a partnered, hogy azt is mondja meg, hogy szerinte benned milyen érzések lehetnek ezzel a kiválasztott problémával kapcsolatban!




Nagyon jól felépített volt a könyv, hiszen a száraz tények könnyed ifjúsági regénybe lettek csomagolva, így igazából minden korosztály számára aktuális olvasmánnyá vált. A felnőttek érdeklődését a hipotézis kelthette fel, míg a 14 év körüli fiatalokat a vonzó külső, és a szerelem központú téma foghatta meg. Mind a két szemmel érdemes olvasni Vicki Grant regényét, mert a kikapcsolást elősegítő tevékenység mellett nagyon tanulságos a pszichológiai megközelítése. A regénynek egyedi a humora, mely elsősorban Hildy személyiségéből ered. A személyes drámák is  szép fokozatosan bontakoztak ki, ahogy a két karakter egyre inkább megismeri egymást. Az író úgy képes a tizenévesek nyelvén szólni, hogy az egy percig sem hatott erőltetettnek vagy mesterkéltnek. A karaktereivel könnyen tudott azonosulni az olvasó, sőt olykor akár magára is ismerhetett, miközben elmerült a két fiatal bizalmas beszélgetéseiben.

Lehet, hogy a könyvet olvasók közül csak én közelítettem meg ebből a szemszögből a regényt.  Ahány olvasó, annyi vélemény fogalmazódik meg egy adott írásról. Összességében többet kaptam a könyvtől, mint amire számítottam. Nem gondoltam volna, hogy a laza külső mögött egy tudományos kísérlet lapul meg. A borítója megtévesztő volt nekem, így az olvasás után visszagondolva. Amikor először megpillantottam a regényt, azt gondoltam, hogy egy újabb tucatnak számító ifjúsági könyvvel lett a könyvtár gazdagabb, de nem így történt, mert ennek az alkotásnak komoly értéke van, amit széles körben kellene ajánlani az olvasóknak.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.
Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az


~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!