Ray Bradbury: Fahrenheit ​451 és más történetek

Az idei év májusában csatlakoztam a Mini-Könyvklub csapatához. Immáron a tizedik évfordulóját éli a klub. A tizedik forduló május elejétől augusztus végéig tart. Az első három hónapban előre meghatározott könyveket olvastunk el, majd az utolsó hónapban mindenkinek a listából kell egyet választania. 

Ide kattintva megtekinthető a Mini-Könyvklub 10-ben tervezett könyvek listája.


Ray Bradbury: Fahrenheit ​451 és más történetek


Több mint hatvan év telt el Ray Bradbury regényének megjelenése óta. A Fahrenheit 451 igazi klasszikusként hat a világirodalomban a zord, utópisztikus jövőábrázolásával.


A könyv üzenete még soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban. 

Ray Bradbury az író

Fahrenheit ​451

Könyvszerető emberként nagyon fájdalmas volt olvasnom ezt a kisregényt, lapról lapra egyre égbekiáltóbb szentségtörést követtek el a tűzőrök. Eleinte azt hittem, hogy ez a foglalkozás megegyezik a 21. században élő tűzoltókkal, de hamar szembesültem azzal, hogy az ő munkájuk nem a tűzoltása, hanem éppen annak az ellenkezője. Ledöbbenve ülök a monitor előtt és azon gondolkodok, hogy lesz olyan világ, amikor betiltják a könyveket, és azoknak az olvasásátRay Bradbury 1953-ban megálmodta a szomorú jövőnket? Sajnos néha látom ezt a világot, igaz nem ilyen drasztikus módszerrel fognak kiveszni a könyvek, hanem az emberek érdeklődésének a hiánya miatt fognak eltűnni a köztudatból. A rohanó világunkban egyre kisebb azoknak a köre, akik időt és energiát szakítanak az olvasásra. 

"Guy Montag tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag soha nem kérdőjelezi meg a pusztítást, amit a munkájával végez, az estéi pedig unalmasan telnek a feleségével, Mildreddel, aki az egész napját a televízió bűvöletében tölti. Aztán egy nap Montag találkozik a különc szomszéd lánnyal, Clarisse-szal, aki egy olyan múltról mesél neki, amelyben az emberek még nem féltek, és bemutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen megkérdőjelez mindent, amit addig igaznak hitt."
(Forrás: www.moly.hu)

/ A fogalom magyarázatához az internet segítségét használtam: www.wikipedia.hu /
A könyvek elpusztítása történhet vallási, vagy különféle politikai okokból. A könyvégetés gyakran szertartásos keretek között zajlott, ahol azokat a könyveket semmisítették meg, amelyeket károsnak és veszélyesnek tekintettek. Általában azokat a könyveket szokták veszélyesnek tekinteni, amelyben olyan véleményt fejt ki az író, amely ellenkezik a hatalom gondolkodásmódjával. Könyvek égetésére a 20. és a 21. században is lehet példát találni, például 1988-ban Angliában Sátáni verseket vetették tűzre, vagy amikor az USA-ban a Harry Potter köteteket pusztítottak el.

A könyvégetés az emberiség elleni bűncselekmény.

Tűz és jég


Kegyetlen emberi küzdelmeket olvashattam ebben az ötvenhat oldalban. Te mire lennél képes, ha arról lenne szó, hogy pár órával, vagy akár nappal meghosszabbodna az életed? 
A novellából 1984-ben rövidfilm is készült.

R, mint rakéta


A kötetben előtte olvasható novellákhoz képest sokkal lazább hangvételű az R, mint rakéta, de még a komor életképet hivatott bemutatni. A célokhoz vezető  rögös utat mutatja be az olvasóknak. Tipikusan a hatvanas évekbeli társadalomképet láthatjuk megelevenedni a szemünk előtt. 

Einar bácsi

Remek írást olvashattam ebben a novellában is. Központi témában a múltra való visszaemlékezés mellett a szabadság fontosságát ismerhettük meg egy öreg bácsi szemüvegén keresztül. 

Az időgép

A nosztalgiajáratra a felszállást az ötödik novellánál keressétek. Ebben a tíz oldalban a háború mezejére röppenhettünk vissza a szerző segítségével. 

A nyári futás hangja

A boldog gyermekkorba kalauzol el bennünket Ray Bradbury. A fogyasztói társadalom kezdetleges képét ismerhettem fel ebben a novellában.

A komor elgondolkodtató történetek után könnyed, szórakoztató oldalakkal zárul a kötet. 

A 2016-os kiadás elő- és hátlapja

Összességében nagyon örülök annak, hogy a Mini-Könyvklubnak köszönhetően egy újabb klasszikus könyvvel ismerkedhettem meg. A kezdő novella vagy kisregény után egyre könnyebb és emberibb történeteket olvashattam. A rohanó 21. században minden és mindenki mellett elmegyünk, nem törődünk egymással, csak élünk párhuzamosan egymás mellett. Minden egyes novella megállja a helyét a mai világban is, de legfőképpen a címadó Fahrenheit ​451, ami az agymosott, érzelmileg kiüresedett világunkat mutatja be. Kötelezővé tenném ennek az elolvasását, hátha felnyitja az emberek szemét, és nem jutunk el arra a pontra, amiről a Fahrenheit ​451 mesél nekünk.

A Mini-könyvklub 10 tagjainak a véleménye IDE kattintva olvasható el.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!