Morgan Matson: Páratlan ​nyár

Régóta vártam már azt az ifjúsági könyvet, amit nyugodt szívvel ajánlhatok a hozzánk betérő fiataloknak. Morgan Matson regénye ilyen lett. Igaz, nem teljesen az én világom, de az ifjúsági könyvek szerelmeseinek a nyár egyik legjobb olvasmányává válhat 2018-ban. Egy szuszra elolvasható könyv, és ezalatt egy életre szóló kalandban vehetünk részt Emilyvel. Együtt izgulhatunk vele, hogy Solane listáját tudja-e teljesíteni vagy sem? Kibújik-e a csigaházából vagy sem? Megtalálja-e a szerelem vagy sem? Ezekre a kérdésekre keressük együtt a választ. A Páratlan nyár tipikusan az a regény, amiről a tini lányok az olvasást követően hosszasan fognak beszélni.

A történetről pár mondatban: 

„Egy ​kézzelfogható élmény Morgan Matson tollából, amely talán ténylegesen kiszakítja a tiniket a közösségi média világából, míg be nem fejezik a könyvet.” 
Booklist

Sloane kirángatta Emilyt a csigaházából, és egy teljesen más életszemléletet mutatott neki. Életük legjobb nyarára készültek, amikor Sloane egyszer csak eltűnt, és csupán egy listát hagyott maga után. 
A listán tizenhárom feladat szerepelt, amelyekre Emily amúgy soha nem vállalkozott volna. De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat? 
  • Almaszedés éjszaka? Persze. Elég könnyűnek tűnik. 
  • Táncolj hajnalig? Miért ne? 
  • Csókolj meg egy idegent? Őőő… 
Emily belevágott a váratlan nyári kalandba Frank Porter segítségével (ami szintén váratlan volt), hogy teljesítse az összes feladatot. Ki tudja, mire jön rá a végén.
  • Meztelen csobbanás? Várj! Hogy mi? 
Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom leginkább magával ragadó California Book-díjas szerzője, aki őszinte történeteket ír a családról, a barátságról és az első szerelemről.


A Páratlan nyár példaértékű olvasmány minden tinikorban lévő leánynak. Nemcsak a könnyedsége, hanem a mögöttes tartalom miatt is. Lapról-lapra ismerhetünk meg egy 17 éves lányt, aki nem tud, vagy nem is akart addig másokkal megismerkedni és barátkozni. Egyetlen barátnője volt, Sloane, aki egyik napról a másikra minden szó nélkül elment a városból, és csak egy nevetségesnek tűnő listát hagyott maga után. Egy nyár alatt vált Emilyből bátor és határozott ember, de ehhez kellettek az új barátok és a bimbódzó szerelem és természetesen a 13 pontból álló lista, aminek mindegy egyes pontját teljesítette. Ezt annak reményében tette, hogy a végén újra találkozhat a legjobb barátnőjével, akivel korábban őrületes kalandokban vettek részt.

Nyár végére tartogatta az írónő a legnagyobb csavart, amikor kiderült Sloane titka és az elválásuk szomorú igazsága. Nehéz a baráti kapcsolatokat a távolból ápolni, de nem lehetetlen, főleg a 21. században, amikor minden technikai feltétel adott a fiatalok számárára. Emlékszem, amikor én voltam hasonló korban, mint Emily, volt egy barátnőm, aki Karcagon élt. Eleinte hagyományosan, postai úton leveleztünk, majd amikor felütötte a fejét az Internet, akkor neki és nekem is lett online elérhetőségünk, és sűrűbben tudtunk beszélgetni. Mindez a kétezres évek elején történt.

Ahogy a történetben haladtam előre, nagyon sok mindenben magamra ismertem. Hasonló tinikorom volt nem igazán barátkoztam senkivel, nem kerestem mások társaságát. Volt pár ember, akivel jól elvoltam, de ők is inkább messzebb laktak tőlem, így maradt a levelezés és a telefonbeszélgetés. Tény, hogy ezen évek során, ahogy mindenki felnőtté vált, elmaradoznak a régi barátok, és jó, ha évente párszor eszünkbe jut a másik. Sajnos vagy nem sajnos ez meg a felnőttlét velejárója. Én inkább a húszas éveim elején nyitottam mások felé, és lettek barátaim, akik ma is mellettem állnak minden pillanatban. Rá kellett jönnöm, hogy nem az az igaz barátság, ha a nap huszonnégy óráját végigcsevegjünk, hanem ha valami baj adódik, akkor ott van mögöttem az illető. Valahol ez a regény ráébresztett a kapcsolatok mikéntjére, a minőségi barátságra és a karakán jellemre, hogy csak úgy juthat el az ember előre az életben, ha a sarkára áll, mint Emily is tette a Páratlan nyár című könyvben. Szoros párhuzamban áll a fentebb leírtakkal Morgan Matson mondanivalója.

A karakterek stagnáltak, kivéve Emilyét, ő határozottan nagyon sokat fejlődött, hiszen nyitott volt az emberek felé, és barátokra tett szert, és még a szerelem is rátalált. Egy ponton éreztem kicsi visszaesést, amikor az a bizonyos csók után megijedt, és  visszahúzódott a csigaházába, de erőt vett magán és kibújt. Az ő jellemábrázolása totálisan ráillik a fiatalokra, mindegy, hogy mai világot vagy a régmúltat nézzük. A szülők karaktere a maiakra illik rá, hogy csak magukkal vannak elfoglalva, és a gyermekükkel egy bizonyos kor felett már kevesebben törődnek, habár igény az lenne rá, csak burkoltan.

A borítója igencsak szemrevaló, tipikusan azzal a külcsínnel találkozik a leendő olvasó, hogy ha akarja, ha nem, le fogja venni a polcról, és ha ezt megtette, utána a fülszöveget is elolvassa. Onnan,  már csak egy fél lépés a kassza vagy a kölcsönzőpult. Ma a figyelemfelkeltő borítókkal mindent el lehet adni! 2018-ban a tartalom és  a grafika szoros barátságban vannak.

Összességében páratlan történetet tárt elénk az írónő, amit mi, felnőttek is egyaránt élvezettel olvashattunk, hogy újra átéljük a fiatalabb korunkat. Örülök, hogy elolvashattam ezt a pazar nyári kalandról szóló könyvet, és még egy kicsit újra tini lehettem. Legjobb, amikor két barátnő olvassa egyidejűleg ez a regényt, és hangosan felkacagnak egy-egy résznél. A szemem előtt nagyon sokszor megjelent ez a pillanatkép.




Az Álomgyár Kiadó és a bloggerek közös játékra invitálnak mindenkit, aki olvasta Morgan Matson Páratlan nyár című ifjúsági regényét, amiben 13 életre szóló kaland található a lapok közé elrejtve. Légy részese a nyár egyik legjobb kalandjának, és teljesíts egy feladatot a 13 közül, és oszd meg az Instagram oldaladon azt, majd hívj ki még három embert. Ne felejtsétek el a #paratlankihivas hastaget használni a játék során. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.


Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!