Jo Nesbø: Macbeth

Ki Jo Nesbø?

A világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre nevű együttesben zenélt. Ekkor az egyik kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

Pár mondat a Macbeth történetéről:

A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

A ​züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc. A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására. A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri. (forrás: moly.hu)

Kép forrása ITT

Köszönöm a Kossuth Kiadónak, hogy lehetőséget biztosított a legújabb Jo Nesbø könyv elolvasására. Magamhoz képest viszonylag lassan haladtam a regénnyel, valahogy nem a megszokott Nesbo történet volt, de ettől még nem volt benne kevesebb izgalom vagy fordulat. Csak hiányoztak a megszokott karakterek, helyszínek és szófordulatok. Az író neve nálam egybeforrt a kiváló Harry Hole-sorozattal. Való igaz, több más önálló kötettel bizonyította már, hogy tud ő mást is írni, de a köztudatban nem ez van. Mire túltettem magam a kezdeti sokkon, egyre jobban belerázódtam a hatalomért vívott harc thrillerébe. Ugyanis  ahogy William Shakespeare egyik legnagyobb művében, a Macbethben, itt is a hatalomvágytól megszállott gyenge ember drámáját mutatja be. Macbethnek egyszer azt jövendölik, hogy király lesz. Felesége ösztönzésére és segítségével, hogy beteljesedjék a jóslat, álmában megölik a náluk vendégeskedő királyt. Tettüket a leitatott őrökre fogják, akiknek nincs is idejük tiltakozásra a hamis vád ellen, mert Macbeth szörnyű „felindultságában” megöli őket. A hatalmat, a rangot azonban nem tudják élvezni. (A forrás: moly.hu)

A történet javarészt túl mozgalmas és zsúfolt volt számomra, nagyon sok esetben elvesztettem a fonalat, hogy most akkor ki kivel és hogyan van. Ki az ész a történetben? Ki irányítja az eseményeket? Háromszáz oldal után kezdetem tisztábban látni a történetet, és onnantól vált világossá, hogy itt mi is történik. A Macbeth egy olyan könyv lett, ami megosztja majd az olvasói véleményeket, lesz, aki nagyon szeretni fogja, és a többség számára nem lesz elfogadható a megvalósítás. Azok az olvasók fogják érteni a könyv igazi mondanivalóját, akik az eredeti művet ismerik. Adhatunk bármilyen köntöst a hatalomra, az akkor is ugyanaz marad, mint Shakespeare korában.

Kép forrása: ITT

Valahol azt éreztem, hogy nem krimit olvastam, és hiába kerestem, vártam a műfaj jellemzőit, de végül sem találtam rájuk. Mint újítás azonban nagyon tetszett, csak nem Nesbohoz illő volt. Lehet, már én is elkönyveltem őt a kiváló Harry Hole-sorozat írójának, és nehezen fogadom az új regényeit. Minden elismerésem a svéd krimiírónak, ugyanis azok élvezhették a legjobban ezt a regényét, akiknek nem volt ismeretlen Shakespeare azonos című drámája. Az alaptéma egy az egyben ugyanaz volt, csak a helyszín és az időpont lett más. Lényegében időutazásban vehettek részt az olvasók, de ezt csak átvitt értelemben véve. Nem könnyű a régmúlt történeteihez visszanyúlni és abban valami újat alkotni, ami maradandó lesz a 21. században. Machbeth ökörérvényűnek mondható. A hatalomért vívott harcban mindenki jelen van, aki él és mozog. Vannak, akik kicsiben harcolnak, és vannak, akik nem érik be ennyivel. Ezt láthattuk Nesbo regényében is. Végig borongós hangulat van jelen, ami kellően sötét és néha viharosnak mondható. Valós társadalmi problémákat jelenít meg az író a történetben, mint például: munkahelyek szűnnek meg, aminek következtében rohamosan nőni kezd a munkanélküliség, ezzel párhuzamosan virágzik a bűn, az emberi életnek többé nincs értéke, a drog irányít mindent és mindenkit. Intenzív komor hangulat jellemzi a regényt, ami gondolkodásra készteti az olvasókat. Vajon egy utópisztikus víziót jelenik meg Nesbo a könyvében? A vér eszközével elért hatalom útja brutális gyilkosságokkal van kikövezve, amit naturalisztikusan jelenik meg az író az olvasók számára, néha már beleborzongtam olvasás közben egy-egy résznél.  Minden pillanatban jelen van a gyilkosság gondolata, mindenkinek pusztulnia kell, aki útban van

A hibák ellenére érdemes végigolvasnia mindenkinek, aki a műfaj és Shakespeare szerelmese. Egy profi szinten megvalósított modern adaptációt olvashattunk Nesbotól. A jó és a rossz örök párharca szemléletesen jelenik meg a történetben. 


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.



Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!