Linnea Dunne: Lagom

"A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz."

LAGON (ejtsd: lá-gom)

Köszönet a recenziós példányért a Kossuth Kiadónak. 


Fülszöveg:

„Lagom, azaz "nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”.

Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyre fejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn…

Érdemes a lagom életmód mellett dönteni, mert:

– környezettudatosabbá válhatsz
– egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között
– megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól
– tudatosabb fogyasztóvá válhatsz
– szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz
– élvezheted a svéd táplálkozás előnyeit
– megtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyait
– több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással…
…egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!



Évek óta olvasok az északi országok világáról. Nálunk minden olyan egyszerű és nagyszerű. A Lagom érzés jelenleg egy pontban jellemző rám és pedig a „fika”-ban, ami a több mint kávészünet jelentéssel bír. Aprósütemény, tea és kávé, mindenem ez a három. Innentől fikának nevezem a kávészünetemet. Jó lenne svédnek lenni, és az ő szemléletük szerint élni. Ez a könyv némiképpen betekintést ad a világukba. Pont annyira részletes, hogy még utána is foglalkoztasson a gondolat, hogy a későbbiekben még utánaolvassak a svéd életstílusnak.


A fika mellett még szeretném a későbbiekben az életem részévé tenni az „én idő” – kreativitás és szabadidő fontosságát. Időt szakítani önmagamra, amikor csak én vagyok, és senki más, erre mostanában nem jut lehetőség. Szeretnék újra kézműveskedni, kirándulni, a fotózásnak élni.

A svéd életstílus követendő lehet bárki számára, ha a kiegyensúlyozott élet a fontos számunkra.

Akárcsak a hyggének, a lagomnak is fontos összetevője az egyenlőség és az egyensúly. A lagom tulajdonképpen azt jelenti, hogy „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég”.


Említek, erre egy példát, hogy jobban megértsük, mit is jelent ez a kifejezés:

„Lagom a jog, hogy otthon maradhatunk a beteg gyerekünkkel fizetett szabadságon, de soha nem élünk vissza e jogunkkal. Lagom az, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet. Lagom az, hogy csak az egyik falat festjük dizájnosra a nappalinkban, a többit pedig fehéren hagyjuk, mivel az egész szoba kidekorálása túl sok volna. Lagom az, ha veszünk egy hamburgert, de nem veszünk hozzá krumplit, mivel a mértékletesség erény. Lagom az, ha a maradékokból ütünk össze finom vacsorát, mivel a pazarlás vétek.” (Részlet a könyvből)

A könyv felépítése nagyon logikus, mindent megmagyaráz, hogy mit miért csinálnak a svédek. Rengeteg illusztráció található benne, ami még jobban segíti a megértést. A recepteket egyszer biztosan kipróbálom, úgy érzem, hogy megéri. Nem erőlteti ránk, olvasókra a világukat, hanem csak betekintést enged. A kötet végén egy öko szótár segíti a megértést (ld. 136. oldal)


Olyan kérdésekre keresi a választ, mint pl.:
  • Hogyan találjuk meg az egyensúlyt?
  • Hogyan éljünk nyitott szemmel?
  • Mi a lagom beszéd?
  • Hogyan lehet az otthonlét a legjobb szórakozás?
  • Milyenek a lagom haverok? – a tervezésről és az egyszerű, 360 fokos barátságról
  • Milyen a jószomszédi viszony svéd módra?
  • Hogyan gondolkodjunk lagomban, és cselekedjünk zöldként?
  • Hogyan gondolkodjunk vásárlás előtt? Fenntarthatóbb fogyasztói szokások.

Ha végignézem a kérdéseket, elég sokra magamtól is tudom a választ, de ez a könyv megkönnyíti a gondolkodásomat. Nekünk, magyaroknak ugyancsak át kellene térnünk a lagom életformához, miszerint nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég” Ez az, ami életünk egyik területen sem a mi sajátosságunk. Nézzük csak meg a munkánkat, a vásárlásainkat, az otthonunkat. Otthonunk is kisebb raktárként funkcionál. Tele vagyunk olyan holmikkal, melyekre nincs is szükségünk, a spájzunkból folyik ki a tartós-élelmiszerek tömkelege, és még órákig tudnám sorolni, hogy mi mindennel vagyunk tele otthon.

Értékelésem 4,5 csillag lett, mert nagyon zavart egyes fejezeteknél a sötét hátérre írt szöveg, rettentően nehezen olvashatóvá tette a könyvet, olvasólámpa mellett sem tudtam olvasni, így csak a nappali fények mellett tudtam élvezni a könyv szépségeit. Ezt leszámítva tökéletes a kiadvány, mint tartalmilag, mint képileg. Tökéletes ajándékkönyvek egyike lehet akár születésnapra, évfordulóra, ballagásra, diplomaosztóra.

Összességében kedvencem lett ez a könyv. Egy új nézőpontból látom önmagamat, ami nem minden pontban tetszik, így lehetőségeimhez képest változtatni szeretnék, kezdve az én idő fogalmával és a fikával. Számomra sokkal több új információ volt benne, mind a Hygge című könyvben.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet a könyv iránt, akkor ITT meg tudod rendelni. 
~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!