#poketzsebkonyvek || Háy János: Sztreccs

Háy János neve sokunknak ismerősen cseng, így meg sem lepődtem azon, hogy a Poket Zsebkönyvek között is helyet kapott az életről szóló történetével. Novellákat olvasni azért jó mert bármikor minden szívfájdalom nélkül letehetem, így ha egy nap csak pár történetre jut időm, sem maradok le semmiről, nem zajlik tovább az eseményfolyama, mint a regények esetében. A kötetben 27 rövid történet található, amelyek hasonló témák és sorsok alapján lettek összeválogatva, így az utolsó történet után vált kerek egésszé a Sztreccs. A kötet időben logikusan lett felépítve, az ifjúkor felhőtlen örömétől haladunk szépen lassan a középkorúak problémájáig, majd az öregség és a halál témakörével zárul a füzetecske, ami egy kerek egész ciklus, olyan mint maga az élet. 

A Sztreccsben szereplő novellák:

Nőnek lenni
Apa lánya
Nyolc év után
Szakítás
Két nő
Rotációs karácsony
A természet hangja
Svábhegy
A szürke tündér
A tiszta lap
Másképp
Apa
Hiány
A tanárnő
Ház
Egy férfi
A balatoni ház
Haza
A japán férfi
Anna
Connect not cut
A háromnegyedhatos helyi járat
Elem
A hármas
Csoki
Farkasrét
Húsz év múlva

Poket Zsebkönyveket már online is beszerezhetitek.

Egyenként és az egészet tekintve is életszerűek a történetek, az olvasás során mindenki magára ismerhet. Háy Jánosra jellemző szófordulatokkal válik még szerethetőbbé a kötet. Minden novella után megálltam kicsit gondolkodni, hogy velem az olvasottak hogyan is történtek meg, sok minden már a homályba veszett, és végre némi emlékmorzsa is a felszínre tört. Sok történet szólt a mindent elsöprő szerelemről, a házasságról, a megcsalásról, a hazugságokról, a gyermekáldásról, az öregségről, és a halálról. Ha jobban megnézzük minden egyes állomás az élet egy-egy epizódja, amin végig kell sétálnunk, hogy teljessé váljon a földi küldetésünk. 

Elsősorban a kortárs magyar irodalom kedvelőinek ajánlom ezt a kötetet. 

Könnyedségének köszönhetően bárki kézbe veheti és garantálom, hogy nem fogja megbánni, mivel Háy János mindig nívós munkát tesz le az asztalra. A Poket Zsebkönyveknek köszönhetően olyan szépirodalmi művek jutnak el új köntösben az arra fogékony olvasókhoz, amiket az alapműveltség érdekében erősen ajánlott elolvasni. A mai rohanó világban a kiméretének köszönhetően bárhova magunkkal vihetjük, és hacsak egy öt percünk van rá akkor is elő tudjuk kapni a zsebünkből.

Háy Jánost olvasni mindig egy egészen különleges élmény.



Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljd be az

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!