J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Titkok Kamrája || Harry Potter 2.

Fülszöveg:

A ​szemközti falon valami fénylett. Óvatosan közelebb mentek, s közben hunyorogva fürkészték a sötétséget. A lobogó fáklyák fényében egy felirat csillant meg. Valaki fél méter magas betűkkel ezt mázolta a két ablak között a falra:

FELTÁRULT A TITKOK KAMRÁJA. AZ UTÓD ELLENSÉGEI RESZKESSENEK!

Harry Potter varázslónak született, és jelenleg második tanévére készül a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskolában. De már a szünidő sem telik eseménytelenül: egy nap különös szerzet, egy házimanó jelenik meg a Privet Drive-on, és közli Harryvel, hogy nagy veszély leselkedik rá, ha visszatér az iskolába. Harry a riválisa, Draco Malfoy mesterkedését sejti az üzenet mögött, és nem törődik a figyelmeztetéssel. Sőt, valójában el is feledkezik róla, ugyanis barátja, Ron egy repülő autón megszökteti a kibírhatatlan Dursley-éktől, s Harry a nyár további részét Weasley-éknél tölti. Ám a Roxfortba visszatérve hamarosan beigazolódik, hogy Dobby, a házimanó nem a levegőbe beszélt. Szörnyű dolgok vannak készülőben…

A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay pazar illusztrációkkal jeleníti meg J.K. Rowling varázslatos világát az immár klasszikus sorozat második kötetében.

Értékelésem: 5/5
Annyira nehéz írni a Harry Potter könyvekről bármit is. A tikok kamrája részben újabb kalandokban vesznek részt a főszereplők. Itt már az első oldalaktól kezdve érződik a feszültség, ami a könyv végéig elkíséri az olvasót. Nem mindennapi látvány egy mugli házban a házimanó. Eddig nem is tudtuk, milyen lény lehet, Rowling szép lassan csempészi a varázslényeket a mindennapjainkba, és a végén már természetessé válnak a jelenlétük.


Harryék nemcsak egy régi múltbéli eseményt nyomoznak ki, hanem barátjukat, a vadőrt is tisztázzák az 50 évvel korábbi bűntény alól. Kiderült, hogy Haggridot ok nélkül rúgták ki az iskolából. Zseniális, hogy a múlt és a jelen pont a fiatalok korában találkozik, rengeteg háttér-információval lettünk ebben a kötetben is gazdagabbak. Megtudtuk, hogy ki volt Voldemort, nagyon sok hasonlóság mutatkozik közte és Harry között. Egyikük sem jókedvéből élt, illetve él azokkal, akikkel muszáj. A nyár mindkettejük számára a szomorúságot jelentette, jelenti. A kastély falai között találták meg önmagukat, és kimagasló tehetséggel áldotta meg a sors mindkettejüket. Ugye, hogy ijesztően sok az azonosság a két ember között? A kérdés már csak az, hogy akkor mit tartogat a jövő Harrynek és Voldemortnak? A következő részben újabb kalandokban vesznek részt a gyerekek, és talán még több információ birtokába juthatnak, Harry múltját illetően.


Érdekesség:
Sokat gondolkodtam, hogy Harrynek szerencséje volt ebben a részben is, hogy már a tudása, a képességeinek a birtokában cselekedett.

A kis Hermione ebben a részben is kitűnik társai közül leleményességével, tudásával és segítőkészségével. Az előző könyvben nem szerettem a karakterét, de ez a Titkok Kamrája részben nagyot változott, már nem okoskodik feleslegesen, csak annyit, amennyit szükséges. Kell Harryék csapatába egy ilyen tudású boszorkány, és így egységben lesz az erő.

Ginny vonzódása Harryhez már itt is felfedezhető, igaz, csak kezdetleges, de a későbbiekben fontos lesz ez a mozzanat. Igazából ezt a tini szerelmet használta ki Tom Denem a naplójával.

Az első kötethez képest, még ez is meseszerű, még most is gyerekek tudnak lenni a főszereplőink. A 12-13 évesek számára íródott. Őszinte gyermekmosolyokat fedezhetünk fel most is, ami a későbbiekben változni fog, de az egy másik bejegyzés témája lesz.
Muszáj megemlítenem Lockhart karakterét, mert a falat tudtam volna vakarni tőle. Nem akartam elhinni, hogy a varázsvilágnak is megvan a ripacsa, aki csak kirakatfigurának alkalmas. Minden mozzanatot próbált médiavisszhangként eladni. Tanárnak csapnivaló volt, de írónak sem alkalmas.


Az évek során nagyon sok borítóval jelent már meg a második kötet is:



Ajánlom 
- mindenkinek,
- aki még keresi a megfelelő olvasási élményt
- olyan tizenéveseknek, akik nem tudják, hogy szeretnek-e olvasni vagy sem?
- felnőtteknek, akik belül még gyerekek tudnak lenni

... ami megfogott:

- a jól kidolgozott karakterek
- az egyszerű, logikus történetvezetés
- a megfelelő korosztálynak szól (11-12 éveseknek)
- a mesei elemek sokasága
- a fantasy műfaj keverése a mesével
- a könyv bővelkedik humoros részekkel
- a fordulatokban és csavarokban sem szűkölködik



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!