Csapody Kinga (szerk.): Az első

2017 tavasszán jelent meg Az első című antológia a 
Menő Könyvek gondozásában.


"Tizenöt író, tizennégy történet arról, amiből csak egy lehet"

Csapody Kinga (szerk.): Az első
Menő Könyvek, 2017. 
220 oldal
Novellák szerzői: 
Nyáry Krisztián, Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Tasnádi István

Fülszöveg: 

Még előtte? Vagy régen túl, de még mindig olyan, mintha tegnap történt volna? 
Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk. 
Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek. 
Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget.


Véleményem a könyvről

Kíváncsian vártam, hogy ki hogyan ír az első szexuális élményről. Rengeteg kutatómunka van ezekben a novellákban. Minden elismerésem az íróké, hogy vállalták a felkérést.

Mindegyik történet más és más szemszögből közelíti meg a témát. Ki lájtosabban ki pedig drasztikusabban fogalmazza meg mind a két fél számára fontos „eseményt” Minden kamasz lánynak és fiúnak melegen ajánlom ezeket a történeteket, mert nem egy felvilágosító órának tudhatóak be a történetek. Mindegyikre hosszú ideig emlékezni fog az olvasó hiszen tizenöt különböző nézőpontot ismerhet meg. 
Ahogy olvastam az egyes novellákat néha mosolyognom kellett, néha pedig a fejemet fogtam, hogy ilyen is van, máskor meg bosszankodtam. 
Vajon hány ember emlékszik vissza arra az első alkalomra? Párok egymás között megbeszélhetik ezt évekkel később? Milyen konklúziót vonnunk le felnőtt fejjel? Ezekre a kérdésekre nagyon kíváncsi lennék. A könyv után elgondolkodtam ezeken és mosolyognom kellett, a kellemes / kellemetlen / vicces emlékek miatt. 

El tudnám képzelni, hogy egy középiskolai osztályfőnöki órán ez a könyv előkerült a tanár által, és felolvasnak a diákok egy novellát és elgondolkodnak azon, de ennek az lenne az előfeltétele, hogy korábban kerüljön szóba otthon a szexuális élet. Birtokában kell lennie ennek a generációnak már a veszélyeivel, nem szabad félvállról venni ezt. Erre nagyon tanulságos Lakatos Levente írása. 



Köszönöm a Menő Könyveknek és a tizenöt írónak ezt a remek könyvet! 


@adrykacska

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!